Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 80 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό κατσικάκι χωρίς κόκαλα (σπάλα και μπούτι)
- 7-8 αγκινάρες
- 2-3 λεμόνια (χυμός)
- 1 λεμόνι (σε λεπτές φέτες και ξύσμα)
- ¼ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (και λίγο περισσότερο)
- 1 ξερό τριμμένο κρεμμύδι
- 4 φρέσκα ψιλοκομμένο κρεμμύδια
- Λίγος ψιλοκομμένο άνηθος
- 1+½ φλιτζάνι τσαγιού ζεστό νερό
- 1 αυγό, 1 κρόκος αυγού
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 πρέζα κορν φλάουρ
- Κύβος ζωμού κρέατος (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αγκινάρες με κατσικάκιΚαθαρίζω τις αγκινάρες, αφαιρώ τα σκληρά φύλλα, κόβω τα κοτσάνια, τις τεμαχίζω στα δύο και τις βάζω σε λεκάνη με νερό, μαζί με τις φέτες λεμονιού για να μη μαυρίσουν. Έπειτα, πλένω, στεγνώνω και κόβω σε μικρά σχετικά κομμάτια τη σπάλα και το μπουτάκι του κατσικιού.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ροδίζω το ξερό κρεμμύδι σε ελαιόλαδο για 5 λεπτά και προσθέτω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον άνηθο, αφήνοντας τα για άλλα 3-4 λεπτά. Όταν μαλακώσουν αρκετά, ρίχνω το κρέας και το αφήνω να πάρει χρώμα.
Προσθέτω το νερό, σκεπάζω και σιγοψήνω το κατσικάκι για 20 λεπτά. Έπειτα, ρίχνω το χυμό από τα λεμόνια, το ξύσμα, τις αγκινάρες, ανακατεύω καλά, αλατοπιπερώνω, ξανασκεπάζω και μαγειρεύω για άλλα 45 λεπτά περίπου. Εντωμεταξύ, ετοιμάζω το αυγολέμονο, χτυπώντας ένα αυγό, έναν κρόκο αυγού, το χυμό ενός λεμονιού και το κορν φλάουρ.
Συνεχίζω να χτυπάω και ρίχνω στο μείγμα κουταλιά-κουταλιά ζεστού ζωμού από το φαγητό ενώ δεν σταματάω το χτύπημα. Έπειτα, προσθέτω το αυγολέμονο, τμηματικά στο φαγητό και ανακατεύω για 2-3 λεπτά, σιγομαγειρεύοντας, χωρίς όμως να αφήσω να πάρει βράση.