Χρόνος προετοιμασίας: 20’
Χρόνος μαγειρέματος: 90΄
Υλικά
18 πάτοι αγκινάρας κατεψυγμένοι
1 φλιτζάνι κεφαλογραβιέρα τριμμένη
Για τον κιμά
400 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
1 κουταλάκι σούπας πελτέ ντομάτας
1 κρασοπότηρο κρασί λευκό
½ ξυλάκι κανέλα
3 κόκκους μπαχάρι
Για την μπεσαμέλ
6 κουταλάκι σούπας αλεύρι
3 φλιτζάνια γάλα φρέσκο
3 κουταλάκια σούπας βούτυρο
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση
Ζεσταίνετε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι στη φωτιά και βάζετε μέσα τον κιμά, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Σοτάρετε ανακατεύοντας συχνά. Προς το τέλος προσθέτετε και το μπέικον, αν χρησιμοποιήσετε.
Ρίχνετε τον πελτέ διαλυμένο, το κρασί και αφού εξατμιστεί το οινόπνευμα, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το μπαχάρι, την κανέλα και λίγο νερό. Σιγομαγειρεύετε τον κιμά μέχρι να μείνει με το λάδι του και αφαιρείτε την κανέλα και το μπαχάρι.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ και μόλις γίνει προσθέτετε μισό φλιτζάνι από το τριμμένο τυρί, ανάλογο αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο.
Ρίχνετε στον κιμά 4 κουταλιές μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 175οC.
Ζεματάτε τους πάτους της αγκινάρας σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για 1 λεπτό και τους στραγγίζετε. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ, στρώνετε τους πάτους της αγκινάρας και τους γεμίζετε με το μίγμα του κιμά.
Από πάνω τις σκεπάζετε με την μπεσαμέλ. Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά, συμπληρώνετε ελάχιστο νεράκι στο πυρέξ και ψήνετε στον φούρνο για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να κάνει το φαγητό μια τραγανή κρούστα.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις