Για 2-3 άτομα
Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 60 λεπτά
Υλικά
- 5 καρδιές αγκινάρας (καθαρισμένες, στα δύο)
- Μισό κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
- 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 τριμμένο καρότο
- 1 μικρό ψιλοκομμένο πράσο
- Μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί
- Μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Λίγη ζάχαρη (στη μύτη του κουταλιού)
- Μισό φλιτζάνι χυμός ντομάτας
- Μισό κουταλάκι πελτέ
- 2 φλιτζάνια γάλα (2%)
- 2 κουταλάκια σούπας αλεύρι
- Μισό φλιτζάνι παρμεζάνα
- Ελαιόλαδο, 2 λεμόνια (χυμός το ένα, φέτες το άλλο)
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες, τις βάζουμε σε λεκάνη με μπόλικο νερό μαζί με ένα στυμμένο λεμόνι και το άλλο σε φέτες. Έπειτα, ρίχνουμε ελαιόλαδο σε κατσαρόλα να κάψει και γυαλίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον κιμά, γυρίζοντας τον καλά με ξύλινη κουτάλα να πάρει χρώμα.
Ρίχνουμε κατόπιν όλα τα λαχανικά και αλατοπιπερώνουμε. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να φύγει το αλκοόλ και συμπληρώνουμε με το χυμό ντομάτας και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη γέμιση να σιγοβράσει για 40 λεπτά.
Προς το τέλος, ρίχνουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη.
2. Λιώνουμε το αλεύρι στο γάλα και βάζουμε το μείγμα σε κατσαρόλα να πάρει βράση και να αρχίσει να δένει. Όταν αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε και το τυρί, ανακατεύουμε να λιώσει και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Βάζουμε έπειτα τις αγκινάρες όπως είναι με το νερό και το λεμόνι να βράσουν.
Όταν αρχίσει ο βρασμός, αφήνουμε για 15 λεπτά και μετά τις σουρώνουμε. Γεμίζουμε τις αγκινάρες με τον κιμά και από πάνω μοιράζουμε τη μπεσαμέλ. Βάζουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά έως ότου πάρει χρώμα η μπεσαμέλ.