Για 4 άτομα
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Υλικά
- 750-800 γραμμάρια βανίλιες
- 50 γραμμάρια ζάχαρη (ή πόσο γλυκό το θέλετε)
- 3 κουταλάκια σούπας μπαλσάμικο
Για τη ζύμη
- 275 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια βούτυρο σε κομμάτια (θερμοκρασία δωματίου)
- 45 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
1. Πλένετε τις βανίλιες, τις κόβετε στη μέση και μετά στα 4 (εννοείται ότι πετάτε το κουκούτσι). Τις βάζετε σε βαθύ, στρογγυλό ταψί ή σε φόρμα για τάρτες και τις πασπαλίζετε με το μπαλσάμικο και τη ζάχαρη.
Έπειτα, κοσκινίζετε σε βαθιά λεκάνη το αλεύρι, προσθέτετε τα κομμάτια βουτύρου και ψιχουλιάζετε με τα δάχτυλα το μείγμα, να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Τότε, ρίχνετε σιγά-σιγά τη ζάχαρη και ζυμώνετε έως ότου ενωθούν καλά τα υλικά.
Απλώνετε κομμάτια από τη θρυμματισμένη ζύμη στην ταρτιέρα, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του σκεύους φόρμας και τα φρούτα (δεν θα τα καλύψει πλήρως).
Όταν τελειώσετε, ψήνετε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 45 λεπτά, να ροδίσει η ζύμη και να λιώσουν οι βανίλιες. Όταν ετοιμαστεί, σερβίρετε την τάρτα ζεστή, συνοδεύοντάς την με παγωτό βανίλια.