Μερίδες: 4-5

Χρόνος προετοιμασίας: 10'

Χρόνος μαγειρέματος: 40'

Υλικά

150 γραμμάρια φακές

1 φύλλο δάφνης

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο

½ κουταλάκι γλυκού κύμινο

½ κουταλάκι γλυκού κανέλα

100 γραμμάρια ρύζι basmati βρασμένο

100ml ζωμό λαχανικών σπιτικό ή ψυγείου

1 κουταλάκια σούπας δυόσμο, ψιλοκομμένο

2 κουταλάκια σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι σούπας κουκουνάρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

2 κρεμμύδια, σε φέτες

2 κουταλάκια σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλάκι σούπας ξίδι βαλσαμικό

Εκτέλεση

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια: Σε ένα μέτριο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να πάρουν καστανό χρώμα, ανακατεύοντας ανά διαστήματα με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το ξίδι και, όταν καραμελώσουν, τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.

Για τις φακές: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε μπόλικο νερό, τις φακές και τη δάφνη και μαγειρεύετε μέχρι να βράσουν αλλά χωρίς να λιώσουν. Ελέγχετε συχνά αν έχουν βράσει. Τις στραγγίζετε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, ρίχνετε τις φακές με τα μπαχαρικά και σοτάρετε για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Προσθέτετε το ρύζι και τον ζωμό και αλατίζετε αν χρειάζεται. Ανακατεύετε μέσα τα μισά καραμελωμένα κρεμμύδια και, τέλος, τον δυόσμο και τον μαϊντανό.

Σερβίρετε σε πιάτα γαρνίροντας με τα υπόλοιπα κρεμμύδια, το κουκουνάρι και επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό.