Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Υλικά
- 500 γραμμάρια σουπιές (καθαρισμένες από την αγορά της)
- 500 γραμμάρια κρεμμύδια σε φέτες (ή ολόκληρα αν είναι μικρά)
- 250 γραμμάρια ντοματάκια ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα
- 20 ml ξίδι
- 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
- 2 δαφνόφυλλα
- 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
- 8 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Αν αγοράσετε κατεψυγμένες σουπιές, επιλέγετε μεγάλα φιλέτα που τα κόβετε σε κομμάτια 3-4 εκατοστών. Αν όμως προτιμήσετε φρέσκες, με κοφτερό µαχαίρι κάνετε τοµή στη ράχη τους, κατά µήκος µιας άκρης του κόκαλου και το αφαιρείτε.
Βάζετε τη µύτη του μαχαιριού προσεκτικά µέσα στην κοιλιά και κόβετε κατά µήκος, ώστε να ανοίξουν οι σουπιές. Από την κοιλιά τραβάτε το κεφάλι µε τα εντόσθια που είναι κολλημένα πάνω του και τα αφαιρείτε.
Κόβετε και τα πλοκάµια και τα κρατάτε στην άκρη. Αφαιρείτε τη σακούλα µε το μελάνι, µε προσοχή για να µην ανοίξει και πλένετε τις σουπιές με άφθονο νερό, κόβοντας τες έπειτα σε μέτρια κοµµάτια, περίπου 3-4 εκατοστών.
2. Pίχνετε σε φαρδιά και χαμηλή κατσαρόλα το ελαιόλαδο μαζί με τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τα τσιγαρίζετε μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτετε έπειτα τις σουπιές και τις αφήνετε για 5 λεπτά. Σβήνετε με το ξίδι, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από τον άνηθο και σιγομαγειρεύετε για 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του.
Σερβίρετε, πασπαλίζοντας προαιρετικά με τον ψιλοκομμένο άνηθο.