Κυριακή
20 Απριλίου 2025

Γαλατόπιτα ηπειρώτικη

Μαγειρική
Για ταψί 30 εκατοστών

Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 2 βανίλιες
- 4 αυγά
- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

- 3 κουταλάκια σούπας ζάχαρη
- Μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

1. Σε κατσαρόλα, βράζουμε το φρέσκο γάλα με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και με τη φλούδα του λεμονιού. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

Όταν δέσει το μείγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Κατόπιν, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε μέσα όσο το μείγμα είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.

2. Σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών αδειάζουμε το παχύρευστο μείγμα, αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα του λεμονιού και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.

Όταν πλέον είναι έτοιμη, την κόβουμε σε κομμάτια, μπακλαβαδωτά και τη πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πίτσα με μελιτζάνα και μοτσαρέλα

Για 8 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του - 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα - 1 κου...

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 1.200 γραμμάρια χταπόδι - Μισό κιλό μακαρονάκι κοφτό (μακαροτσίνια) - 5 ώριμες ντομάτες (περασμένες ...

Πατσαβουρόπιτα παραδοσιακή

Για 12 κομμάτια Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 πακέτο φύλλο κρούστας - 5 αυγά - 1 φλιτζάνι γάλα - 1 φλιτζάνι ζάχαρη - 1 φλιτζάνι σπορέλαι...

Φόρτωση άρθρων...