Παρασκευή
14 Μαρτίου 2025

Γαλατόπιτα ηπειρώτικη

Μαγειρική
Για ταψί 30 εκατοστών

Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά

Υλικά

- 2 λίτρα φρέσκο γάλα
- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλούδα λεμονιού
- 2 βανίλιες
- 4 αυγά
- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο

Για το γαρνίρισμα

- 3 κουταλάκια σούπας ζάχαρη
- Μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα

Εκτέλεση

1. Σε κατσαρόλα, βράζουμε το φρέσκο γάλα με το μισό φλιτζάνι ζάχαρη, το βούτυρο και με τη φλούδα του λεμονιού. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, ρίχνουμε σιγά-σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.

Όταν δέσει το μείγμα, το αποσύρουμε από τη φωτιά. Κατόπιν, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη και τις βανίλιες και τα ρίχνουμε μέσα όσο το μείγμα είναι ακόμη ζεστό, ανακατεύοντας γρήγορα με σύρμα.

2. Σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκατοστών αδειάζουμε το παχύρευστο μείγμα, αφού έχουμε αφαιρέσει τη φλούδα του λεμονιού και ψήνουμε στους 170 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, σε αντιστάσεις, για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της πίτας.

Όταν πλέον είναι έτοιμη, την κόβουμε σε κομμάτια, μπακλαβαδωτά και τη πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοκκινιστό κουνουπίδι

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 κουνουπίδι (σε φουντίτσες) - 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (τριμμένο) - 1 κουταλά...

Οσομπούκο αλά μιλανέζε

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 100 λεπτά Υλικά - 1.000-1.200 γραμμάρια μοσχαρίσιο ποντίκι (σε μεσαία κομμάτια) - 3 κουταλάκια σούπας αλεύρι για όλες τι...

Χοιρινά σουβλάκια σε BBQ

Για 8 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλό χοιρινό κρέας σπάλα - Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη - Λεμόνια για το τέλος Εκτέλεση 1. Πλένουμε...

Φόρτωση άρθρων...