Για 4-5 άτομα
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 60 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό γαύρος ή σαρδέλες
- Μισό βαζάκι αμπελόφυλλα ή 10-15 φρέσκα
- 3 πατάτες σε ροδέλες
- 3 ντομάτες σε ροδέλες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1 μεγάλη κουταλιά ντοματοπελτές
- 1+½ ποτήρι νερό
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε, πλένουμε και φιλετάρουμε τον γαύρο. Σε μέτριο, στρογγυλό ταψί, στρώνουμε τα αμπελόφυλλα, προσέχοντας οι άκρες του να βγαίνουν (και) έξω από το ταψί.
Πάνω στα αμπελόφυλλα στρώνουμε τις πατάτες, τις αλατίζουμε ελαφρά και κατόπιν βάζουμε τους γαύρους ακτινωτά σε σχέση με το κέντρο του ταψιού.
Πάνω στο γαύρο ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και τον πελτέ ντομάτας που έχουμε διαλύσει από πριν σε νερό. Κατόπιν, σκεπάζουμε με τις ντομάτες και ρίχνουμε ακόμα λίγο αλατάκι, τη ρίγανη και το ελαιόλαδο.
Μαζεύουμε τις άκρες των αμπελόφυλλων γυρνώντας τες προς τα μέσα και φροντίζοντας να σκεπάσουν μεγάλη επιφάνεια της γέμισης.
2. Ψήνουμε τον γαύρο πλακί στους 200 βαθμούς για μία περίπου ώρα (και λίγο παραπάνω), όσος περίπου χρόνος απαιτείται για να μείνει το φαγητό μόνο με το λαδάκι του. Αυτό θα το διαπιστώσουμε όταν λίγο πριν το τέλος γυρίσουμε πλάγια το ταψί.
Αν έχει μείνει μόνο η σάλτσα, ο γαύρος πλακί είναι έτοιμος. Τα αμπελόφυλλα που χρησιμοποιήσαμε για την επιφάνεια θα είναι σκληρά για αυτό και θα πρέπει να τα πετάξουμε.
Όταν το φαγητό ετοιμαστεί, το βγάζουμε αμέσως από το φούρνο, για να μην σας στεγνώσει και για να μπορούμε να το σερβίρουμε χλιαρό (και κρύο, ακόμα καλύτερα).