Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος μαγειρέματος: 45΄
Υλικά
· 1 κιλό γαύρο
· 1/2 κούπα ελαιόλαδο
· 2 μέτρια κόκκινα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
· 1 - 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
· 1 κουταλιά ντοματοπελτέ
· ¼ κούπα νερό
· 1/2 κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
· Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
· 1 /2 κ.γ. ρίγανη
· 1 /2 κ.γ. θυμάρι
· 1 μεγάλη ντομάτα γινομένη, κομμένη σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση
Κόβουμε το κεφάλι του γαύρου και τραβάμε μαζί τα εντόσθια. Τον πλένουμε τον φιλετάρουμε, (με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος της κοιλιάς, ανοίγουμε προσεκτικά, τραβάμε το κόκαλο και κόβουμε και την ουρά), και τον αφήνουμε να στραγγίξει.
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Ρίχνουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να αφήσει το άρωμά του. Προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ και το νερό και τα βράζουμε για πέντε λεπτά.
Βάζουμε τον γαύρο σε πυρέξ, τον αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρίγανη, το θυμάρι και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τον γαύρο να πάει παντού.
Κόβουμε την ντομάτα στη μέση και την ψιλοκόβουμε σε λεπτές φέτες.
Βάζουμε τις ντομάτες από πάνω, τις αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε λίγη ρίγανη πάνω στις ντομάτες.
Τέλος ρίχνουμε και το υπόλοιπο λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180o C, για 45 λεπτά, χωρίς να ανακατέψουμε και χωρίς να βάλουμε καθόλου νερό
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις