Για 6-7 άτομα

Ετοιμασία: 10΄

Μαγείρεμα: 140+΄

Υλικά

- 1 κοτόπουλο, 1½ με 2 κιλά - 200 γρ. κιμάς (χοιρινός-μοσχαρίσιος) - Συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα - 1-2 ξερά ψιλοκομ. κρεμμύδια - ½ φλιτζ. τσαγιού ρύζι καρολίνα - 1/3 φλιτζ. τσαγιού καβουρδισμένο κουκουνάρι - Ελαιόλαδο (όσο χρειαστεί) - Μια χούφτα μαύρες σταφίδες - 6 βρασμένα χοντροκομ. κάστανα - ½ φλιτζ. τσαγιού κονιάκ - 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας - Αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι - Χυμός από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση

1. Σε κατσαρόλα, ροδίζετε τον κιμά με τα συκωτάκια σε ελαιόλαδο για 7-8 λεπτά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και όταν μαραθεί, σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε για λίγο ώσπου να εξατμιστεί το αλκοόλ. Έπειτα, αδειάζετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τα κάστανα, μια χούφτα με σταφίδες και το ζωμό κότας. Μαγειρεύετε τη γέμιση έως ότου απορροφήσει όλα τα υγρά και αλατοπιπερώνετε.

2. Αλατοπιπερώνετε καλά το εσωτερικό του κοτόπουλου και με κουτάλι βάζετε τη μισή ποσότητα από τη γέμιση. Έπειτα, ράβετε το άνοιγμα, δένετε καλά το κοτόπουλο, το αλείφετε με ελαιόλαδο, το αλατοπιπερώνετε και το βάζετε σε γάστρα μαζί με την υπόλοιπη γέμιση, ελαιόλαδο, το χυμό πορτοκαλιού και λίγο νερό. Σκεπάζετε και ψήνετε για δύο περίπου ώρες στους 180 βαθμούς. Μετά τη πρώτη ώρα, τσεκάρετε για υγρά και αν χρειάζεται συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό. Επίσης, τακτικά περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού.