Ετοιμασία: 5 λεπτά
Μαγείρεμα: 150 λεπτά
Υλικά
- 600-700 γραμμάρια μοσχάρι από ελιά (κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)
- 400 γραμμάρια κριθαράκι χονδρό
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
-2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 1 ντομάτα μεγάλη (περασμένη στον τρίφτη)
- 1 κουτάκι κονκασέ ντοματίνια
- 1 κουταλάκι μπαχάρι (τριμμένο)
- Μισό κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά (ψιλοκομμένη)
- Αλάτι, πιπέρι
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
1. Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, κρατώντας δύο κουταλιές της σούπας για μετά. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος, να αλλάξουν χρώμα και μετά το κρεμμύδι με το σκόρδο και σoτάρουμε για δύο-τρία λεπτά σε δυνατή φωτιά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνοντας το αλκοόλ να εξατμιστεί για ένα λεπτό.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη φρέσκια ντομάτα, το κουτάκι κονκασέ, το αλάτι, το πιπέρι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, την πιπεριά και ρίχνουμε το ξύλο κανέλας που θα -όμως- αφαιρέσουμε στο τέλος. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το νερό. Αφήνουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για 2 ώρες να σιγοβράζει.
2. Σε ταψάκι ρίχνουμε ωμό το κριθαράκι και το αλείφουμε με δύο κουταλιές ελαιόλαδο που κρατήσαμε. Ρίχνουμε πάνω του το κρέας με την σάλτσα του. Προσθέτουμε ζεστό νερό, τόσο ώστε να καλυφθεί το κριθαράκι και βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.
Ελέγχουμε το φαγητό σε περίπτωση που χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλο ζεστό νερό αλλά και για να μην κολλήσει το κριθαράκι.