Τετάρτη
27 Νοεμβρίου 2024

Καλαμαράκια φούρνου με πουρέ αρακά

Μαγειρική
4 μερίδες

Ετοιμασία: 20'

Μαγείρεμα:40’

Υλικά

1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα

1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 πιπερίτσα τσίλι ψιλοκομμένη
ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
λίγο θυμάρι

Για τον πουρέ

1 κιλό αρακά

1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια

1 φινόκιο σε χοντρά κομμάτια

5 κουτ. σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τον αρακά σε αλατισμένο νερό για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει, τον στραγγίζετε σε σουρωτήρι (κρατώντας λίγο από το νερό του) και τον περνάτε κάτω από κρύο νερό για να διατηρήσει το πράσινο χρώμα του.

Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμυδάκια μαζί με το φινόκιο για 5 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε το βρασμένο αρακά και τον σοτάρετε κι αυτόν ελαφρά. Προσθέτετε τον άνηθο ή το μάραθο και το δυόσμο και τραβάτε το σκεύος από τη φωτιά.

Πολτοποιείτε τον αρακά στο μπλέντερ, σε δυο τρεις δόσεις, βοηθώντας τη διαδικασία με λίγο από το νερό του βρασίματος που κρατήσατε. Δοκιμάζετε τη γεύση και διορθώνετε με ανάλογο αλατοπίπερο. Τον διατηρείτε στην άκρη ζεστό.

Καθαρίζετε τα καλαμαράκια και τα ανακατεύετε σε ένα μπολ με την καυτερή πιπερίτσα, το ξύσμα λεμονιού, το φρέσκο θυμάρι και λίγο ελαιόλαδο. Αφήνετε να μαριναριστούν και στο μεταξύ προθερμαίνετε το φούρνο στο γκριλ στους 220°C.

Απλώνετε τα καλαμαράκια σε ταψί και τα ψήνετε για 15-20 λεπτά περίπου στο γκριλ στη μεσαία σκάλα του φούρνου, γυρίζοντάς τα ενδιάμεσα. Προσοχή, δεν πρέπει να τα παραψήσετε γιατί θα σκληρύνουν.

Σερβίρετε τα ψητά καλαμαράκια σε πιάτα συνοδεύοντας την κάθε μερίδα με πουρέ αρακά, περιχύνοντας με λίγο λαδολέμονο και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κοτόπιτα με μανιτάρια και σφολιάτα

Για πυρέξ 20x10 εκατοστών Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα - 8 φέτε...

Πίτσα με μελιτζάνα και μοτσαρέλα

Για 8 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του - 1 φλιτζάνι τσαγιού χλιαρό γάλα - 1 κου...

Ντολμαδάκια με ντομάτα και μελιτζάνα

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά - 300-350 γραμμάρια αμπελόφυλλα κονσέρβας ή φρέσκα (ζεματισμένα για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό και στραγγισμ...

Φόρτωση άρθρων...