Για 16 κομμάτια
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Υλικά
- 1 πακέτο αλεύρι Φαρίν απ
- 4 αυγά
- 1 Βιτάμ πλάκα 250 γραμμάρια
- 400 γραμμάρια καστανή ζάχαρη ή κρυσταλλική
- 250 ml γάλα
- 30 ml λιμοντσέλο ή χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
- Ξύσμα 1 λεμονιού
- 1 σακουλάκι ζελέ λεμονιού (αδιάλυτο)
- Κακάο με το μάτι (διαλυμένο σε λίγο γάλα)
Για το γλάσο
- 250 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
- 4 κουταλάκια σούπας χυμός λεμονιού
- 3 κουταλάκια σούπας νερό
- 2-3 σταγόνες κίτρινου χρώματος ζαχαροπλαστικής
Εκτέλεση
- Λιώνουμε το Βιτάμ, το χτυπάμε με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, το ζελέ λεμονιού, το ξύσμα, το λιμοντσέλο (ή το χυμό λεμονιού) και αφήνουμε για το τέλος το αλεύρι (μπορεί να χρειαστεί και λίγο λιγότερο), ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα στο μίξερ.
Στο τέλος, χωρίζουμε την παχύρρευστη ζύμη σε δύο ίσες ποσότητες. Στη πρώτη, προσθέτουμε κακάο διαλυμένο σε λίγο γάλα, ενώ τη δεύτερη την αφήνουμε ως έχει.
- Σε καλά βουτυρωμένο ταψάκι πασπαλίζουμε με λίγο κακάο ή αλεύρι. Με μεγάλο κουτάλι της σούπας παίρνουμε εναλλάξ ποσότητες από τις δύο ζύμες και τις αδειάζουμε στο ταψάκι.
Για παράδειγμα, 3 κουταλιές ζύμης με κακάο, 3 κουταλιές σκέτης ζύμης (αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα μπορούμε στη σκέτη ζύμη να ρίξουμε 1-2 σταγόνες κίτρινου χρώματος ζαχαροπλαστικής).
Ψήνουμε το κέικ στον αέρα, στους 180 βαθμούς, για 30 με 40 λεπτά ανάλογα και με το φούρνο ή στις αντιστάσεις, στους 180 βαθμούς, για 50 λεπτά.
Όσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το γλάσο. Κοσκινίζουμε τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και το νερό και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει το μείγμα την κατάλληλη υφή για να μπορεί να απλωθεί (αν χρειαστεί προσθέτουμε και άλλη άχνη ζάχαρη).
Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε και 2-3 κίτρινες σταγόνες ζαχαροπλαστικής για δώσουμε χρώμα στο γλάσο. Μόλις κρυώσει το κέικ, απλώνουμε το γλάσο, ενώ μπορούμε επίσης να έχουμε λιώσει σοκολάτα κουβερτούρα και να κάνουμε επιπλέον σχέδια στην επιφάνεια του γλυκού.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις