Ετοιμασία: 30 λεπτά (με επιπλέον αναμονή)
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Υλικά
Για το φύλλο
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1 ποτήρι γάλα
- 1 αυγό
- Αλεύρι όσο πάρει
- Πιπέρι
Για τη γέμιση
- 800 γρ. με 1 κιλό κιμά (ανάμεικτο)
- Σάλτσα από ντοματάκια ή φρέσκια ντομάτα
- 1 σφηνάκι κρασί
- 1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1 κουταλιά μουστάρδα
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές φρυγανιά τριμμένη
- Τυρί φέτα
- Σουσάμι ή παπαρουνόσπορος (για πασπάλισμα)
- 1 αυγό (για επάλειψη)
Εκτέλεση
1. Ζεματάμε το λάδι. Παράλληλα, αδειάζουμε σε λεκάνη 2 φλιτζάνια αλεύρι και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα. Όταν ετοιμαστεί το ελαιόλαδο, το ρίχνουμε στη λακκούβα, αναμειγνύουμε και προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και το πιπέρι.
Συνεχίζουμε να αναμειγνύουμε και να ζυμώνουμε, προσθέτοντας σταδιακά όσο επιπλέον αλεύρι χρειάζεται για να γίνει μια αρκετά μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Έπειτα, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί όσο ετοιμάζουμε τη γέμιση.
2. Σε μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά να σοταριστεί και αυτός σε όλες τους τις επιφάνειες.
Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα, σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, αφήνοντας τη γέμιση να σιγομαγειρευτεί, να πιεί τα υγρά της και να μελώσει η σάλτσα.
3. Στην επιφάνεια εργασίας, ανοίγουμε με τον πλάστη δύο φύλλα ζύμης στο μέγεθος του ταψιού. Τοποθετούμε το πρώτο στη βάση ενός βουτυρωμένου ταψιού, ρίχνουμε την έτοιμη γέμιση και σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο.
Κατόπιν, τρυπάμε με πιρουνάκι σε δυο τρεις μεριές το φύλλο να φεύγει ο αέρας κατά τη διάρκεια του ψησίματος, αλείφουμε με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι η κιμαδόπιτα να ροδίσει.