Για 20+ κομμάτια
Ετοιμασία: 10΄
Μαγείρεμα: 80΄
Υλικά
Για τη ζύμη - 1 (σχεδόν) κιλό αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
- 5 κουταλιές λάδι
- Αλάτι, πιπέρι
- Θυμάρι
- 1 κουπάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 2 ποτήρια (περίπου) χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 1 κιλό κιμά (ανάμεικτος)
- 4 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι, κανέλα
- 1 ποτήρι λευκό κρασί
- 1 ποτήρι ντοματάκια (ψιλοκομμένα)
- 1 σκελ. σκόρδο
- 1 ποτήρι κεφαλοτύρι (τριμμένο)
- 1 ποτήρι κασέρι (τριμμένο)
- 1 ποτήρι μπεσαμέλ
Εκτέλεση
1. Για τη ζύμη, αναμειγνύουμε σε μπολ όλα τα υλικά, τα ομογενοποιούμε και κάνουμε μία απαλή ζύμη. Την αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστεί. Όταν πλέον είναι έτοιμη, ανοίγουμε με πλάστη οκτώ μικρά φυλλαράκια (όσο ένα πιάτο σε σχήμα και μέγεθος) και τα χωρίζουμε σε τέσσερα και τέσσερα. Βάζουμε σε πιάτο τα τέσσερα πρώτα, το ένα πάνω στο άλλο, βουτυρώνοντας τα και τα τυλίγουμε με μεμβράνη. Το ίδιο κάνουμε και με τα υπόλοιπα τέσσερα. Έπειτα, τα αφήνουμε στο ψυγείο για 2 με 3 ώρες μέχρι να παγώσει το βούτυρο ενδιάμεσα. Στο τέλος, όταν τα βγάλουμε πλέον από το ψυγείο, από τα οκτώ φύλλα (τέσσερα και τέσσερα) ανοίγουμε με πλάστη δύο μεγάλα που θα τα χρησιμοποιήσουμε το ένα σαν βάση και το άλλο σαν «σκέπασμα».
2. Για τη γέμιση, καβουρδίζουμε τον κιμά σε κατσαρόλα και προσθέτουμε και τα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα. Σβήνουμε έπειτα με το κρασί και ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την μπεσαμέλ και τα τυριά. Όταν είναι έτοιμος ο κιμάς και έχει πιει τα υγρά του, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ και την προσθέτουμε στη γέμιση μαζί με τα τριμμένα τυριά.
3. Λαδώνουμε ένα ταψί, ανοίγουμε το ένα φύλλο (από τα τέσσερα του ψυγείου), λίγο μεγαλύτερο από την επιφάνεια του ταψιού και το στρώνουμε μέσα. Ρίχνουμε λίγη φρυγανιά και τη γέμιση. Φτιάχνουμε και το άλλο φύλλο (από τα υπόλοιπα τέσσερα) και σκεπάζουμε την πίτα. Χαράζουμε, βρέχουμε τα χέρια μας και την πιτσιλάμε και αν θέλουμε ρίχνουμε και λίγο σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 περίπου ώρα.