Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Υλικά
Για τη ζύμη - 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 1+½ πακέτο βούτυρο ανάλατο (σε κομμάτια) (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 κουταλάκια σούπας ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 4 κουταλάκια σούπας δροσερό λευκό κρασί ξηρό
Για τη γέμιση
- 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 κουταλάκια σούπας βούτυρο
- 120 γραμμάρια πανσέτα (τεμαχισμένη)
- ½ φλιτζάνι τυρί παρμεζάνα (τριμμένο)
- 5 κουταλάκια σούπας μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- ½ φλιτζάνι γάλα πλήρες
- 4 κρόκοι από μεγάλα αυγά - Τυρί γκοργκοντζόλα (όσο πάρει)
- 2 κουταλάκια σούπας δενδρολίβανο (ψιλοκομμένο)
- Πιπέρι (αλεσμένο)
Εκτέλεση
1. Σε μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου και το αλεύρι, μέχρι να σβολιάσει το μείγμα. Προσθέτουμε έπειτα το αυγό, την ζάχαρη και το κρασί και πλάθουμε μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Απλώνουμε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε 8 κυκλικά κομμάτια τα οποία τοποθετούμε σε ατομικές βάσεις τάρτας. Τρυπάμε την βάση της ζύμης και βάζουμε στο ψυγείο τις βάσεις για 15 λεπτά. Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος του ψυγείου, ψήνουμε τις βάσεις για 5 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσουν σε χαρτί ψησίματος.
2. Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, ψιλοκομμένο. Τηγανίζουμε για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να πάρει καφετί χρώμα. Κατόπιν, μοιράζουμε τα κρεμμύδια στις 8 τάρτες. Ρίχνουμε την πανσέτα στο ίδιο τηγάνι και τηγανίζουμε, για περίπου 5 με 7 λεπτά, σε μεσαία φωτιά, μέχρι να γίνει τραγανή και να πάρει καφετί χρώμα.
Έπειτα, μοιράζουμε και τα κομμάτια του κρέατος στις τάρτες, πάνω από το κρεμμύδι. Τρίβουμε την γκοργκοντζόλα σε μικρά κομματάκια και τα ρίχνουμε πάνω από την πανσέτα. Επίσης, προσθέτουμε και την παρμεζάνα. Πάνω από τα τυριά πασπαλίζουμε το μαϊντανό, ψιλοκομμένο. Σε μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με την κρέμα γάλακτος.
Προσθέτουμε το γάλα, δενδρολίβανο και το πιπέρι. Σκεπάζουμε τις τάρτες με το μείγμα (στα τρία-τέταρτα περίπου), αφήνοντας λίγο χώρο για να φουσκώσει. Ψήνουμε τέλος τις κις λορέν για περίπου 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις