Για 70+ κομμάτια
Ετοιμασία: 15΄
Μαγείρεμα: 35+΄
Υλικά
- 1½ κιλό μαλακό αλεύρι (ίσως και λίγο λιγότερο)
- ½ κιλό ψιλό σιμιγδάλι
- 3 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος (και λίγο λογότερο)
- 1½ φλιτζ. τσαγιού μπίρα (ή και αναψυκτικό σόδα)
- 1 κουτ. σούπας σκόνη κανέλας- γαριφάλων
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
- 1½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη (ή και λίγο περισσότερο)
- 1 κοφτή κουτ. σούπας μαγειρική σόδα
- 1 κοφτή κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
- 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλιτζ. τσαγιού μέλι
- 2 φλιτζ. τσαγιού νερό
- Κοπανισμένα καρύδια (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
1. Σε μεγάλη λεκάνη, αναμειγνύω το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τη μπίρα, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Δουλεύω λίγο το μείγμα με τα χέρια και προσθέτω 1 φλιτζάνι από το αλεύρι, κοσκινισμένο με τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι. Ζυμώνω ακόμα λίγο και ρίχνω –
λίγο-λίγο- το σιμιγδάλι μαζί με το υπόλοιπο μείγμα αλευριού έως ότου η ζύμη γίνει μέτρια σφιχτή. Έπειτα, πλάθω τα μελομακάρονα, τα απλώνω σε λαμαρίνες και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο (170 βαθμοί) για μισή περίπου ώρα, ίσως και λιγότερο.
Σιγοβράζω τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι για 5 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός και αφήνω να κρυώσει για αρκετή ώρα. Έπειτα σιροπιάζω τα ζεστά μελομακάρονα. Στο τέλος, πασπαλίζω με καρύδια, μέτρια κοπανισμένα και χύνω λίγο μέλι.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις