Για πυρέξ 20x10 εκατοστών
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 70 λεπτά
Υλικά
- 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
- 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
- 8 φέτες (λωρίδες) μπέικον (κομμένες σε μεγάλα κομμάτια)
- 1 ξερό κρεμμύδι (σε φέτες)
- 250 γραμμάρια μικρά μανιτάρια
- 1 χούφτα με κλωναράκια θυμαριού
- 2 κουταλάκια σούπας αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 400 ml σπιτικός ζωμός κότας (ή της αγοράς, κύβος ή πάστα ζωμού)
- 200 ml γάλα
- 500 γραμμάρια φύλλο σφολιάτας
- 1 αυγό (χτυπημένο)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι (ή κατσαρόλα). Σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και στις δύο πλευρές τους, έως ότου αποκτήσουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
Τότε, τα αποσύρουμε και ρίχνουμε στο ίδιο λάδι τις φέτες του μπέικον τις οποίες τηγανίζουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν τραγανή υφή.
Προσθέτουμε έπειτα τα κρεμμυδάκια, τα μανιτάρια και το θυμάρι και αφήνουμε να τηγανιστούν σε δυνατή φωτιά για 3 λεπτά και έως ότου τα κρεμμυδάκια πάρουν ελαφρύ χρώμα.
Ρίχνουμε τότε το αλεύρι και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για 1 περίπου λεπτό. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά, χτυπώντας με σύρμα, το ζωμό κότας και μετά το γάλα.
Ρίχνουμε έπειτα το κοτόπουλο και πάλι στο σκεύος, το βάζουμε στη φωτιά και μαγειρεύουμε τη γέμιση για 30 περίπου λεπτά έως ότου φύγουν τα πολλά υγρά και πήξει ελαφρώς.
- Αδειάζουμε τη γέμιση σε ένα μεγάλο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος (το δικό μου είναι 20Χ30 εκατοστά) και την αφήνουμε να χλιάνει.
Βγάζουμε το φύλλο σφολιάτας, το ακουμπάμε στην επιφάνεια εργασίας και κόβουμε περιμετρικά τις πλευρές του δίνοντας του τη διάσταση του ταψιού.
Το προσαρμόζουμε έπειτα στο σκεύος, σκεπάζοντας τη γέμιση και κολλάμε τις άκρες του χρησιμοποιώντας χτυπημένο αυγό, ενώ το φύλλο που περισσεύει το γυρνάμε προς τα μέσα.
Τέλος, περνάμε και την επιφάνεια της σφολιάτας με χτυπημένο αυγό και ψήνουμε την πίτα για 30 λεπτά στους 200 με 220 βαθμούς ή έως ότου φουσκώσει και αποκτήσει χρυσοκαφέ χρώμα.