Σαββάτο
16 Νοεμβρίου 2024

Κοτόπιτα με ζύμη γιαουρτιού

Μαγειρική

Για 14+ κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

Για το φύλλο - 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

- 1 στραγγιστό γιαούρτι των 200 γρ.

- 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο

- 1 σφηνάκι ξίδι

- 1 κουτ. σούπα αλάτι

- Νερό (όσο σηκώσει το ζυμάρι)

Για τη γέμιση

- 1 κιλό κοτόπουλο βρασμένο (σε μέτρια κομματάκια, χωρίς τα κόκαλα)

- 300 γρ. πάριζα

- 3 πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες

- 250 γρ. κίτρινο τυρί τριμμένο

- 250 γρ. τυρί φέτα τρίμμα

- 3 αυγά

- 1 φλιτζ. τσαγιού γάλα

- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι (κατά προτίμηση)

- Κύμινο (κατά προτίμηση)

- Κάρυ (κατά προτίμηση)

Για τη σάλτσα

- 2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

- Αλάτι, πιπέρι

- Ρίγανη

- Λίγη ζάχαρη

- Μισό φλιτζ. τσαγιού νερό

(ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ)

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη. Σε λεκάνη, ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά εκτός από το κρύο νερό. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τότε σιγά-σιγά το νερό μέχρι να φτιάξουμε ένα εύπλαστο και αρκετά μαλακό ζυμάρι. Με πλάστη, ανοίγουμε δύο λεπτά φύλλα, τα αφήνουμε στην άκρη και ξεκινάμε αμέσως τη γέμιση.

2. Σε τηγάνι, σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο την πιπεριά και προσθέτουμε το βρασμένο κοτόπουλο, σε κομματάκια, την πάριζα και τα μπαχαρικά, πάντα σε χαμηλή φωτιά (προσοχή μην σας αρπάξουν) και για δύο-τρία λεπτά. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Ετοιμάζουμε έπειτα την κρύα σάλτσα ανακατεύοντας όλα τα υλικά της συνταγής σε μπολ (δοκιμάστε και προσθέστε ότι σας λείπει από γεύση).

3. Περιχύνουμε την κρύα σάλτσα στο ένα φύλο που έχουμε ήδη απλώσει σε λαδωμενο ταψί (να προεξέχει ελαφρώς από τα πλαϊνά). Ρίχνουμε μετά τη γέμιση, την τριμμένη φέτα και το τριμμένο κίτρινο τυρί. Καλύπτουμε κατόπιν με το άλλο φύλο, ραντίζουμε με λίγο νερό, χαράσσουμε την πίτα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου μία ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα. Όταν ροδοκοκκινίσει είναι έτοιμη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κιμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο

Για 14+ άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά (με επιπλέον αναμονή) Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά Για το φύλλο - 1 ποτήρι ελαιόλαδο - 1 ποτήρι γάλα - 1 αυγό - Αλεύρι όσο πά...

Σπανακοτυρόπιτα

Για 12 κομμάτια Ετοιμασία: 30 λεπτά (+ αναμονή για το φούσκωμα) Μαγείρεμα: 60 λεπτά Υλικά Για το φύλλο - 3 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 1 πρέζα αλάτι - 3 κουτ...

Μυδοπίλαφο πολίτικο

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά - 500 γραμμάρια μύδια με τα κελύφη, πλυμένα και καθαρισμένα - 100 ml. λευκό ξηρό κρασί - 1 κουτί ντομα...

Φόρτωση άρθρων...