Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
Υλικά
- 1.200 γραμμάρια στήθος κοτόπουλου (χωρίς πέτσα, χωρίς κόκαλα)
- 2 κουταλάκια σούπας αλεύρι
- Αλάτι, πιπέρι
- 2 μεγάλα πράσα (κομμένα κατά μήκος στα 4 και σε φέτες)
- 150 γραμμάρια ανάλατο βούτυρο
- 1 μεγάλο ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- 170 ml γάλα
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 1 αυγό (χτυπημένο)
- Έτοιμο φύλλο σφολιάτας (ή και πουρές πατάτας)
Εκτέλεση
- Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι το στήθος του κοτόπουλου σε 12-13 κομμάτια και τα αλευρώνουμε απ’ όλες τις πλευρές τους. Λιώνουμε τα 50 γραμμάρια βουτύρου σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε τα πράσα για 10 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα, τα βάζουμε σε μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στη συνέχεια, λιώνουμε άλλα 50 γραμμάρια από το βούτυρο, στο ίδιο τηγάνι και σοτάρουμε τα μισά από τα αλευρωμένα κομμάτια του κοτόπουλου έως ότου χρυσίσουν και ψηθούν ελαφρά. Όταν ετοιμαστούν, τα βάζουμε κι αυτά στο μπολ με τα πράσα.
Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με το υπόλοιπο βούτυρο και τα εναπομείναντα κομμάτια κοτόπουλου. Ανακατεύουμε το κοτόπουλο, τα πράσα και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Τότε, επιστρέφουμε τη μισή ποσότητα της γέμισης στο τηγάνι, προσθέτουμε τη μισή ποσότητα γάλακτος και τη μισή ποσότητα κρέμας και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 περίπου λεπτά.
Όταν συμπληρωθεί ο χρόνος, αδειάζουμε τη γέμιση σε καθαρό μπολ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με τις υπόλοιπες ποσότητες κοτόπουλου, γάλακτος και κρέμας.
Τέλος, ανακατεύουμε τις δύο ποσότητες γέμισης, τις αλατοπιπερώνουμε και τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Σε μεγάλο πυρέξ, απλώνουμε στην επιφάνεια του τη γέμιση κοτόπουλου-πράσου και σκεπάζουμε με ένα χωριάτικο φύλλο σφολιάτας. Αν θέλουμε, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πουρέ πατάτας.
Περνάμε την επιφάνεια της πίτας με χτυπημένο αυγό και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά έως ότου αποκτήσει το γνωστό λαχταριστό χρώμα της ψημένης σφολιάτας.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις