Για 60-70 κομμάτια
Ετοιμασία: 20΄
Μαγείρεμα: 35΄
Υλικά
- ¼ κιλού αμύγδαλο (καβουρντισμένο, χοντροκομμένο)
- 1+½ με 2 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο γάλακτος
- 6 φλιτζ. τσαγιού (περίπου) μαλακό αλεύρι (850 γρ.)
- 1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- ½ φλιτζ. τσαγιού φυτίνη
- 3 αυγά (2 κρόκοι και 1 ολόκληρο)
- 2 πρέζες βανίλια
- ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
- 1/3 φλιτζ. τσαγιού κονιάκ
- 1 κοφτό κουταλάκι μαγειρική σόδα
- Ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
1. Καβουρδίζουμε την ψίχα του αμυγδάλου για 10 περίπου λεπτά σε φούρνο, στους 200 βαθμούς και μετά τη χοντροκόβουμε σε μούλτι. Χτυπάμε για 7-8 λεπτά στο μίξερ το βούτυρο, το ένα φλιτζάνι τσαγιού άχνη και τη φυτίνη.
Όταν ασπρίσει αρκετά το μείγμα, προσθέτουμε έναν-έναν τους δύο κρόκους και στο τέλος ολόκληρο το ένα αυγό. Συνεχίζουμε το χτύπημα και ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο και τις δύο βανίλιες. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές σούπας από το αλεύρι, καθώς και τη σόδα, διαλυμένη στο κονιάκ.
Έπειτα, ρίχνουμε εναλλάξ και τμηματικά το αμύγδαλο και το αλεύρι, κοσκινισμένο. Αν δείτε ότι η ζύμη είναι σχεδόν έτοιμη, σταματάτε το μίξερ και συνεχίζετε να ζυμώνετε με τα χέρια.
Πλάθουμε τους κουραμπιέδες, τους απλώνουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στον αέρα, στους 170 βαθμούς, για 30 με 35 περίπου λεπτά ώσπου να ροδίσουν. Τέλος, τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις