Χρόνος προετοιμασίας: 40'
Χρόνος μαγειρέματος: 45'
Υλικά
12 γαρίδες μέτριες
1 κονσέρβα καβούρι
1 γλώσσα καλά καθαρισμένη
12 μύδια μεγάλα
6 καραβίδες
1 κρεμμύδι
1 καρότο
2 κλαράκια σέλινο
Για τη μπεσαμέλ
3 κουταλάκια σούπας αλεύρι
3 κουταλάκια σούπας βούτυρο φρέσκο
1½ νεροπότηρο ζωμό (από το βράσιμο των θαλασσινών)
1 φλιτζάνι παρμεζάνα λεπτοτριμμένη
1 αβγό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σουρώνετε την κονσέρβα του καβουριού κρατώντας το ζουμί της σε ένα ποτάρι και την καβουρόψιχα σε ένα πιατάκι.
Σε μια κατσαρόλα βάζετε ένα λίτρο νερό να βράσει μαζί με λίγο αλάτι. Ρίχνετε μέσα το σέλινο, το καρότο και το κρεμμύδι αφού πρώτα τα καθαρίσετε και τα πλύνετε.
Μόλις πάρει βράση το μίγμα ρίχνετε μέσα τη γλώσσα, τις γαρίδες και τις καραβίδες. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί για 15 λεπτά.
Προσθέτετε και τα μύδια και βράζετε για 1-2 λεπτά ακόμα. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, βγάζετε τα θαλασσινά με τρυπητή κουτάλα, σουρώνετε το ζουμί και το κρατάτε σε μπολ.
Με υπομονή καθαρίζετε τις γαρίδες και τις καραβίδες και κρατάτε μόνο το ψαχνό τους. Ξεκοκαλίζετε και τη γλώσσα κρατώντας μόνο το ψαχνό της και βγάζετε τα μύδια από το κέλυφος. Τα μοιράζετε όλα σε έξι ή περισσότερα κελύφη από χτένια ή, αν δεν έχετε, σε έξι ή περισσότερα πυρίμαχα μπολ.
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ: σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το φρέσκο βούτυρο μέχρι να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Ρίχνετε μέσα το αλεύρι και το σοτάρετε μέχρι να σκουρύνει. Συμπληρώνετε ένα με ενάμισι φλιτζάνι από το ζουμί που έβρασαν τα θαλασσινά και ανακατεύετε καλά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς αραιή μπεσαμέλ.
Την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε μέσα ένα ωμό αβγό και ανακατεύετε γρήγορα για να απορροφηθεί ομοιόμορφα. Ρίχνετε την παρμεζάνα, μια πρέζα μοσχοκάρυδο και μπόλικο πιπέρι. Δοκιμάζετε και, αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο αλάτι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC, στο γκριλ. Ρίχνετε τα καθαρισμένα λαχανικά στη μπεσαμέλ και ανακατεύετε καλά. Μοιράζετε το μίγμα στα κελύφη ή στα μπολ, πάνω από τα θαλασσινά. Τα βάζετε σε ταψάκι και ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να σχηματίσουν από πάνω μια ροδοκόκκινη κρούστα.
Τα βγάζετε από το φούρνο και παίρνετε έξι καθαρά και μεγάλα πιάτα. Στη μέση κάθε πιάτου βάζετε τρεις κουταλιές σούπας χοντρό αλάτι και επάνω ακουμπάτε την αχιβάδα με το au gratin. Εάν ψήσετε το μίγμα σε μπολ, δεν χρειάζεται το χοντρό αλάτι. Γαρνίρετε τα πιάτα με πράσινη σαλάτα.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις