Ετοιμασία: 15 λεπτά (χωρίς τα φουσκώματα)
Μαγείρεμα: 50 λεπτά
Υλικά
- 400 γραμμάρια αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- Μισό κουταλάκι ζάχαρη
- 1+½ κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
- 125 ml ελαιόλαδο
- 225 ml χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
- 2 μεγάλες, ώριμες και σφιχτές ντομάτες
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
- 150 ml ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι σούπας ρίγανη
- 1 κουταλάκι σούπας χονδρό αλάτι
- Μαύρο πιπέρι (όσο σας αρέσει)
Εκτέλεση
- Σε λεκανίτσα, βάζετε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μπέικιν και το αλάτι κι ανακατεύετε με κουτάλι. Στη μέση, κάνετε μια λακουβίτσα. Ανακατεύετε το χλιαρό νερό με το ελαιόλαδο και τα ρίχνετε στη λακουβίτσα. Με το χέρι σας παίρνετε λίγο αλεύρι από γύρω-γύρω και το ανακατεύετε με το νερό και το λάδι. Ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη που δεν θα κολλάει στα δάχτυλα. Την αφήνετε σκεπασμένη με πετσέτα σε ζεστό μέρος για 60 λεπτά έως ότου φουσκώσει.
- Λαδώνετε ένα ταψάκι μετρίου μεγέθους, στρογγυλό ή παραλληλόγραμμο, δεν έχει σημασία. Κόβετε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Ανοίγετε τη ζύμη με τον πλάστη, πάνω σε καθαρή κι αλευρωμένη επιφάνεια, τόσο όσο να καλύπτει αρκετά το ταψί σας, με πάχος περίπου ένα δάχτυλο. Τη μεταφέρετε στο ταψί και την στρώνετε με τις παλάμες σας, να καλύψει τον πάτο του. Βάζετε στην επιφάνεια της πίτας τις φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού. Αλατίζετε, πιπερώνετε και περιχύνετε με το λάδι. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, σε αερόθερμο, για 45 με 50 λεπτά.