Για 5-6 άτομα

Ετοιμασία: 25 λεπτά

Μαγείρεμα: 70 λεπτά

Υλικά

- 1 μεγάλο λάχανο (ή δύο μεσαία)

- 700-800 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς ή (ανάμεικτός με χοιρινό)

- 2 καρότα (κομμένα στο μπλέντερ)

- Λίγος δυόσμος (ψιλοκομμένος)

- Λίγος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

- 1 φλιτζάνι ρύζι (πλυμένο) (τύπου Καρολίνα)

- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια

- Ελαιόλαδο

- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το αυγολέμονο

- 2 κουταλάκια σούπας κορν φλάουρ

- 2 μέτρια αυγά

- 20 γραμμάρια βούτυρο

- Χυμός από 2-3 λεμόνια

- Ζωμός από τους λαχανοντολμάδες

Εκτέλεση

1. Χαράζουμε το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, το βράζουμε για 5 με 8 λεπτά περίπου από τη μία πλευρά και για άλλα 5 με 8 λεπτά από την άλλη και το βγάζουμε από το νερό.

Αφαιρούμε τα φύλλα με προσοχή, αφού πρώτα έχει κρυώσει ελαφρά. Σε όλα τα φύλλα κόβουμε και αφαιρούμε τα σκληρά κοτσάνια και τα τοποθετούμε στη βάση της κατσαρόλας για να μην καούν οι λαχανοντολμάδες, ενώ κόβουμε τα μεγάλα φύλλα στη μέση.

2. Ζυμώνουμε τον κιμά με το ψιλοκομμένο μαϊντανό, τα κρεμμύδια, το δυόσμο, με τη μισή ποσότητα από το λάδι, τα καρότα, το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε και λίγο νεράκι να γίνει αφράτο το μείγμα και αν είναι δυνατόν, το αφήνουμε κάνα μισάωρο στην άκρη ώστε να δέσουν τα υλικά μας.

3. Βάζουμε από μια κουταλιά γεμάτη μείγματος κιμά σε κάθε φύλλο λάχανου, διπλώνουμε τις άκρες και τυλίγουμε προσεχτικά φτιάχνοντας ένα μακρόστενο πακετάκι. Τοποθετούμε κάθε λαχανοντολμά δίπλα στον άλλο, στην κατσαρόλα, με το σημείο ένωσης να βρίσκεται από κάτω.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνουν δύο στρώσεις λαχανοντολμάδων περίπου, ανάλογα με το μέγεθος της κατσαρόλας. Γεμίζουμε έπειτα το σκεύος με ζεστό νερό, σχεδόν να σκεπάζει τους λαχανοντολμάδες και ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Σκεπάζουμε στη συνέχεια με ένα πιάτο, για να μην χοροπηδούν στο βράσιμο και βράζουμε για περίπου μία ώρα σε χαμηλή φωτιά. Όταν ετοιμαστούν, βγάζουμε προσεχτικά τους λαχανοντολμάδες από την κατσαρόλα και σουρώνουμε το ζουμί τους σε μικρότερο κατσαρολάκι, κρατώντας το ζεστό.

4. Σε βαθύ πιάτο, αραιώνουμε το κορν φλάουρ με λίγο νερό και τα χτυπάμε μαζί με τα αυγά, χρησιμοποιώντας το σύρμα.

Προσθέτουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού, ενώ ρίχνουμε σταδιακά και το ζεστό ζουμί με τη βοήθεια μιας κουτάλας. Αδειάζουμε το μείγμα στη κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 1 με 2 λεπτά, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα, ώστε να μη σβολιάσει το αυγολέμονο.

Αν η σάλτσα γίνει πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο ζεστό ζουμί αλλά προσέχουμε γιατί όσο κρυώνει πήζει περισσότερο. Στη συνέχεια, κόβουμε το βούτυρο σε πολύ μικρά κομμάτια και όσο είναι ζεστή η σάλτσα τα ρίχνουμε μέσα, ένα-ένα, ανακατεύοντας ταυτόχρονα.

Αυτό το κάνουμε για να δώσουμε ένα γυαλιστερό χρώμα στη σάλτσα αλλά και για να πήξει πιο εύκολα. Σερβίρουμε 3-4 λαχανοντολμάδες ανά άτομο περιχυμένους με τη σάλτσα και με μπόλικο κόκκινο πιπέρι.