Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2024

Λυχναράκια

Μαγειρική
Για 24+ κομμάτια

Ετοιμασία: 30 λεπτά (και αναμονή για φούσκωμα)
Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

Για τη ζύμη

- 500 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 ml χυμός πορτοκαλιού φρέσκος
- 1 αυγό μεσαίου μεγέθους (50 γρ.)
- 15 ml ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 120 ml νερό (ίσως και λίγο παραπάνω)

Για τη γέμιση

- 700 γραμμάρια μανούρι
- 400 γραμμάρια ανθότυρο
- 500 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
- 5 αυγά μεσαίου μεγέθους (250 γραμμάρια)
- Μία πρέζα κανέλα σε σκόνη
- 3 βανίλιες σε σκόνη
- Μία πρέζα γαρίφαλο σε σκόνη
- 50 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική (για πασπάλισμα) - Σουσάμι και μαυροσούσαμε (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

1. Σε μεγάλο μπολ, αδειάζουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μία λακκούβα στο κέντρο. Ρίχνουμε εκεί το ελαιόλαδο, τα αυγά, το αλάτι και το χυμό και ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε σταδιακά το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να δημιουργηθεί μια σχετικά σκληρή ζύμη. Τέλος, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20-30 λεπτά.

2. Βάζουμε το μανούρι, το ανθότυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, την κανέλα, τις βανίλιες και το γαρίφαλο σε μπολ και τα ανακατεύουμε με κουζινικό σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και να προκύψει μία σφιχτή γέμιση. Τη δοκιμάζουμε και αν μας λείπει κάτι, το προσθέτουμε (περισσότερη κανέλα ή τυρί).

3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες μεγέθους πορτοκαλιού, τις βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και τις ανοίγουμε με πλάστη σε φύλλα πάχους 1 εκατοστού. Με κουπ πατ διαμέτρου 5-6 εκατοστών, κόβουμε σε δίσκους κάθε φύλλο.
Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου μία κουταλιά της σούπας γέμιση, πιάνουμε τις άκρες κάθε δίσκου, τις σηκώνουμε περιμετρικά της γέμισης και τις τσιμπάμε ώστε να γίνουν πλισέ. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία ώσπου να μας τελειώσουν φυλλαράκια και γέμιση.

4. Αραδιάζουμε τα λυχναράκια σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και το σουσάμι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις πάνω-κάτω, στη μεσαία σχάρα, για 20-30 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα αποσύρουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κέικ με ροδάκινα

Για φόρμα 26 εκατοστά Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου - 250 γραμμάρια ζάχαρη - 4 αυγά - 250 ml γά...

Μοσχαρίσιο συκώτι τηγανιά

Για δύο άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για το συκώτι - 500 γραμμάρια συκώτι μοσχαρίσιο - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 2-3 πράσινες πιπερ...

Χταποδάκι γιουβέτσι

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 1 μεγάλο χταπόδι (ή πολλά μικρότερα) - Μισό φλιτζάνι ξίδι (κατά προτίμηση λευκό) - 3 μεγάλα φύλλα δά...

Φόρτωση άρθρων...