Ειδικοί προειδοποιούν ότι ο χρόνος που επιλέγετε να καταναλώσετε το μεσημεριανό σας γεύμα μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση, τον μεταβολισμό σας και τις πιθανότητες να ζήσετε μέχρι τα 100.
Η Lena Bakovic αναφέρει ότι η «βέλτιστη» ώρα για το μεσημεριανό γεύμα είναι περίπου 4 έως 5 ώρες μετά το πρωινό και σε ίδια απόσταση από το δείπνο. «Εάν κάποιος ξυπνά στις 7 π.μ. και τρώει ένα πρωινό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στις 8 π.μ., τότε είναι πιθανό να νιώσει πείνα περίπου 4 έως 5 ώρες αργότερα, στις 12-1 μ.μ.», είπε η Lena Bakovic.
Οι γιατροί στο «Northwestern Medicine» συμφωνούν με αυτήν την ομοιογενή απόσταση του πρωινού και του βραδινού από το μεσημεριανό γεύμα. Ακόμα, θέτουν το όριο περίπου στις 2 μ.μ. και συμβουλεύουν εάν δεν μπορείτε να φάτε μεσημεριανό μέχρι τότε, τότε πρέπει να καταναλώσετε ένα σνακ.
Όσον αφορά στην χειρότερη ώρα, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι όσοι έτρωγαν μεσημεριανό αργά, στις 4:30 μ.μ. παρουσίασαν αδυναμία προσαρμογής στις μεταβολές του σακχάρου στο αίμα και ο οργανισμός του μετέτρεψε λιγότερους υδατάνθρακες σε ενέργεια.
Ο Valter Longo, διευθυντής του Longevity Institute στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, είπε ότι έχει σημασία και ο τύπος μεσημεριανού που τρώμε. Ο Valter Longo αποκάλυψε ότι προτιμάει ένα ελαφρύ γεύμα με ξηρούς καρπούς και φρούτα, «επειδή δεν έχετε την έκκριση ινσουλίνης και όλες τις συνέπειες» ενός πλούσιου μεσημεριανού γεύματος.
Έπειτα από το φαγητό το σάκχαρο στο αίμα αυξάνεται και αυτό διαρκεί για περίπου δύο ώρες.
Οι ειδικοί στη μακροζωία αναφέρουν ότι το ιδανικό μεσημεριανό γεύμα για την μακροζωία πρέπει να περιλαμβάνει τις εξής τροφές: σταυρανθή λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, ελαιόλαδο, μούρα, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, ντομάτες, γιαούρτι και όσπρια.