Για 4 άτομα
Ετοιμασία: 15 λεπτά (+ αναμονή για το μαρινάρισμα)
Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό μπαρμπούνια
- Χυμός 1 λεμονιού
- 5 σκελίδες σκόρδου (σε ροδέλες)
- 1-2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κρασοπότηρο ξίδι
- 4-5 κουταλάκια σούπας αλεύρι
- 3-4 φρέσκες ντομάτες (ψιλοκομμένες) (1 κουτί ντοματάκια κονκασέ)
- 1 κουταλάκι σούπας πελτές ντομάτας
- 1½ φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλεύρι (για το τηγάνισμα)
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα μπαρμπούνια, αφαιρώντας τα λέπια, τα βράγχια και τα εντόσθιά τους, τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε. Τα βάζουμε σε πιατέλα, τα αλατίζούμε και τα ραντίζουμε με το χυμό του λεμονιού.
Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για λίγο και τα στραγγίζουμε. Έπειτα, τα αλευρώνουμε, ζεσταίνουμε σε τηγάνι τα 2/3 από το ελαιόλαδο και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν και από τις πλευρές. Βγάζουμε τα ψάρια σε πιατέλα και τα διατηρούμε ζεστά.
- Στραγγίζουμε το λάδι όπου τηγανίσαμε τα ψάρια, σκουπίζουμε το τηγάνι και ξαναβάζουμε το λάδι στο τηγάνι που καίει.
Συμπληρώνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και όταν κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι το αλεύρι να πάρει καστανό χρώμα.
Προσθέτουμε το ξίδι, τη ζάχαρη, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ διαλυμένο σε 1+½ φλιτζάνι νερό, το σκόρδο, το δεντρολίβανο και βράζουμε για 15 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας έως ότου πήξει η σάλτσα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στα ψάρια (να τα καλύψει εντελώς).
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να εμποτιστούν με τη σάλτσα και τα τοποθετούμε στο ψυγείο για μία μέρα τουλάχιστον πριν να τα σερβίρουμε.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις