Για 3-4 άτομα
Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
- Αλάτι, ελαιόλαδο
- Φρέσκος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
- Τυρί κρέμα (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα
- 7-8 σκελίδες σκόρδο (ή λιγότερο) (λιωμένο)
- Ελαιόλαδο
- 4-5 ώριμες ντομάτες (τριμμένες)
- 1 κουταλάκι σούπας ξίδι
- 1 κουταλάκι σούπας μαυροδάφνη
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1. Καθαρίζω και πλένω καλά τις μελιτζάνες με άφθονο τρεχούμενο νερό. Τις κόβω σε φέτες πάχους μισού δαχτύλου, τις αλατίζω σχολαστικά και τις αφήνω σε σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου. Τέλος, τις ξεπλένω καλά με νερό και τις στύβω με τα χέρια ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά τους.
Σε βαθύ τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο, τηγανίζω τις μελιτζάνες σε δόσεις μέχρι να μαλακώσουν και τις βάζω σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το τηγανισμένο λάδι.
Παράλληλα ή αμέσως μετά, ζεσταίνω σε άλλο σκεύος, πιο βαθύ, το ελαιόλαδο και σοτάρω το σκόρδο. Προσθέτω κατόπιν τις τριμμένες ντομάτες, τη μαυροδάφνη, το ξίδι, τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνω και σιγοβράζω τη σάλτσα ντομάτας μέχρι να μελώσει.
2. Σε ταψάκι που έχω λαδώσει, στρώνω μία δόση με μελιτζάνες. Περιχύνω με τη μισή σάλτσα, κάνω μια δεύτερη στρώση με μελιτζάνες, περιχύνω με την υπόλοιπη σάλτσα και ψήνω το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά έως ότου δέσει καλά η σάλτσα. Σερβίρω τις μελιτζάνες πασπαλισμένες με μαϊντανό και αν θέλω προσθέτω σε κάθε μία κουταλιά με τυρί κρέμα.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις