Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 40 λεπτά
Υλικά
- 1+½ κιλό μαλακό αλεύρι (ίσως και λίγο λιγότερο)
- Μισό κιλό ψιλό σιμιγδάλι
- 3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος (και λίγο λογότερο)
- 1+½ φλιτζάνι τσαγιού αναψυκτικό σόδα
- 1 κουταλάκι σούπας σκόνη κανέλας και γαριφάλων
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
- 1+½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη (ή και λίγο περισσότερο)
- 1 κοφτή κουταλιά σούπας μαγειρική σόδα
- 1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ
- 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι
Για το σιρόπι
- 3 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνι τσαγιού μέλι
- 2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- Κοπανισμένα καρύδια (για πασπάλισμα)
Εκτέλεση
- Σε μεγάλη λεκάνη, αναμειγνύω το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τη σόδα, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Δουλεύω λίγο το μείγμα με τα χέρια και προσθέτω 1 φλιτζάνι από το αλεύρι αφού όμως το έχω κοσκινίσει μαζί με τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι.
Ζυμώνω ακόμα λίγο και ρίχνω σταδιακά το σιμιγδάλι μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να δω πως η ζύμη γίνεται μέτρια σφιχτή (ίσως χρειαστεί λιγότερο αλεύρι). Έπειτα, πλάθω τα μελομακάρονα όπως ακριβώς τα θέλω, τα απλώνω σε λαμαρίνες και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο (170 βαθμοί) για μισή περίπου ώρα, ίσως και λιγότερο.
- Σιγοβράζω τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και μετά από 6-7 λεπτά το αφήνω να κρυώσει για αρκετή ώρα. Τέλος, σιροπιάζω τα ζεστά μελομακάρονα βουτώντάς τα ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα. Πασπαλίζω με καρύδια, μέτρια κοπανισμένα και σερβίρω.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις