Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2024

Μελομακάρονα

Μαγειρική
Για 60-70 κομμάτια (αναλόγως τα μεγέθη)

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 40 λεπτά

Υλικά

- 1+½ κιλό μαλακό αλεύρι (ίσως και λίγο λιγότερο)

- Μισό κιλό ψιλό σιμιγδάλι

- 3 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

- 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος (και λίγο λογότερο)

- 1+½ φλιτζάνι τσαγιού αναψυκτικό σόδα

- 1 κουταλάκι σούπας σκόνη κανέλας και γαριφάλων

- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)

- 1+½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη (ή και λίγο περισσότερο)

- 1 κοφτή κουταλιά σούπας μαγειρική σόδα

- 1 κοφτή κουταλιά σούπας μπέικιν πάουντερ

- 2 κοφτά κουταλάκια αλάτι

Για το σιρόπι

- 3 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

- 3 φλιτζάνι τσαγιού μέλι

- 2 φλιτζάνι τσαγιού νερό

- Κοπανισμένα καρύδια (για πασπάλισμα)

Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλη λεκάνη, αναμειγνύω το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τη σόδα, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και τη ζάχαρη. Δουλεύω λίγο το μείγμα με τα χέρια και προσθέτω 1 φλιτζάνι από το αλεύρι αφού όμως το έχω κοσκινίσει μαζί με τη σόδα, το μπέικιν και το αλάτι.

Ζυμώνω ακόμα λίγο και ρίχνω σταδιακά το σιμιγδάλι μαζί με το υπόλοιπο αλεύρι, ώσπου να δω πως η ζύμη γίνεται μέτρια σφιχτή (ίσως χρειαστεί λιγότερο αλεύρι). Έπειτα, πλάθω τα μελομακάρονα όπως ακριβώς τα θέλω, τα απλώνω σε λαμαρίνες και τα ψήνω σε μέτριο φούρνο (170 βαθμοί) για μισή περίπου ώρα, ίσως και λιγότερο.

  1. Σιγοβράζω τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρολάκι και μετά από 6-7 λεπτά το αφήνω να κρυώσει για αρκετή ώρα. Τέλος, σιροπιάζω τα ζεστά μελομακάρονα βουτώντάς τα ένα-ένα με τρυπητή κουτάλα στην κατσαρόλα. Πασπαλίζω με καρύδια, μέτρια κοπανισμένα και σερβίρω.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Κέικ με ροδάκινα

Για φόρμα 26 εκατοστά Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου - 250 γραμμάρια ζάχαρη - 4 αυγά - 250 ml γά...

Μαντί ποντιακά

Για 4-6 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά (+ αναμονή για τα ζυμαρικά) Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις - 2 αυγά - 1 κουταλάκι αλάτι - Χ...

Κοτόπιτα με μανιτάρια και σφολιάτα

Για πυρέξ 20x10 εκατοστών Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 70 λεπτά Υλικά - 2 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο - 7-8 κομμάτια από στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα - 8 φέτε...

Φόρτωση άρθρων...