Για 4 άτομα
Ετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 120 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό μοσχάρι (κιλότο ή χτένι σπάλας)
- 1 φλιτζάνι αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Μισό φινόκιο (σε λεπτές φέτες)
- 3 χοντροκομμένα ξερά κρεμμύδια
- 4-5 σκελίδες σκόρδο
- 2-3 κλωνάρια δενδρολίβανο
- 1 ξύλο κανέλας - 2 φύλλα δάφνης
- 600 γραμμάρια ψιλοκομμένες ντομάτες
- 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
- Μισό φλιτζάνι ξίδι (από κρασί)
- Ξύσμα και χυμός 1 πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι σούπας κόκκοι πιπεριού
- Αλάτι
Εκτέλεση
1. Αλατοπιπερώνετε σχολαστικά το κρέας και το πανάρετε στο αλεύρι έτσι ώστε να καλυφθεί απ’ όλες τις πλευρές. Σε αντικολλητική κατσαρόλα και σε ζεστό προς καυτό ελαιόλαδο, ακουμπάτε μέσα το κρέας, να σοταριστεί, σε δυνατή φωτιά. Το γυρνάτε με ξύλινη κουτάλα, χωρίς να το τρυπάτε για να μη χαθούν τα υγρά του και να θωρακιστεί απ’ όλες τις πλευρές. Στο τέλος, το βάζετε σε πιάτο και το αφήνετε να ξεκουραστεί.
2. Ρίχνετε στην κατσαρόλα το φινόκιο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, μαζί με το δεντρολίβανο, το ξύλο κανέλας και το δαφνόφυλλο. Συνεχίζετε το ανακάτεμα και επιστρέφετε το κρέας στην κατσαρόλα, μαζί με τα υγρά που έβγαλε, σβήνοντας κατόπιν με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτετε το ξίδι και τις ψιλοκομμένες ντομάτες. Ρίχνετε και το ξύσμα με το χυμό λεμονιού, προσθέτετε αλάτι και τους κόκκους πιπεριού και χαμηλώνετε τη φωτιά.
Θέλουμε το φαγητό να σιγοβράσει για να μαλακώσει το κρέας και να παραμένει τρυφερό. Υπολογίστε γύρω στις δύο ώρες, για να δέσει η σάλτσα. Σερβίρετε με ζυμαρικά ή με ρύζί ή και με πουρέ πατάτας.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις