Ετοιμασία: 10 λεπτά
Μαγείρεμα: 90 λεπτά
Υλικά
- 1+½ κιλό μοσχαράκι (σε κομμάτια από κιλότο)
- Μισό φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 3 κουταλάκια σούπας αλεύρι
- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι
- 2 καρότα σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδου
- 1 κουταλάκι σούπας πελτές ντομάτας
- Μισό φλιτζάνι μπράντι
- 1 φλιτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί
- 1 πορτοκάλι στα δύο
- 1 λωρίδα πορτοκαλόφλουδα
- 300 γραμμάρια δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι)
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 φύλλα δάφνης
- 5 κλαράκια φρέσκο θυμάρι
- 1 φλιτζάνι ζωμός κότας (ή νερό)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
1. Αλατοπιπερώνω και αλευρώνω καλά όλες τις επιφάνειες του κρέατος. Σε ρηχή κατσαρόλα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο, απλώνω τα κομμάτια του μοσχαριού, τα ροδίζω καλά από την κάτω πλευρά, για 4-5 λεπτά ώστε να κάνουν κρούστα, τα γυρίζω από την άλλη και μόλις πάρουν χρώμα, τα βγάζω και τα στραγγίζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
2. Στην ίδια κατσαρόλα και στο ίδιο λάδι, σοτάρω το κρεμμύδι και τα καρότα για 4-5 λεπτά. Προσθέτω έπειτα το σκόρδο, ανακατεύω σε μέτρια φωτιά, ρίχνω τον πελτέ και ανακατεύω ξανά μέχρι να πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας.
Επιστρέφω έπειτα το κρέας στο σκεύος, ανακατεύω για 1-2 λεπτά και σβήνω με το μπράντι και το κρασί.
Ξύνω δυνατά τον πάτο της κατσαρόλας με ξύλινη κουτάλα, για να ξεκολλήσουν τα καβουρντισμένα υπολείμματα και να διαλυθούν στα υγρά.
Προσθέτω το πορτοκάλι και τη φλούδα, τα δαμάσκηνα, την κανέλα, τη δάφνη, το θυμάρι, το αλατοπίπερο και τον ζωμό, μέχρι να καλυφθεί σχεδόν το κρέας.
Αφήνω το φαγητό να πάρει μια βράση, χαμηλώνω τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύω για μιάμιση ώρα μέχρι να μαλακώσει το κρέας.