Ετοιμασία: 45 λεπτά
Μαγείρεμα: 20 λεπτά
Υλικά
- 2 μέτριες πατάτες
- Μισό κιλό κολοκυθάκια
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι
- 1 αυγό
- 3 κουταλάκια σούπας αλεύρι,
- 1 κουταλάκι μπέκιν πάουντερ
- Μία χούφτα φύλλα φρέσκου δυόσμου (ψιλοκομμένα)
- Λάδι για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 1 φλιτζάνι γιαούρτι
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου (ψιλοκομμένη)
- 3 κλαδάκια μέντας (η άνηθου) (ψιλοκομμένα)
- Αλάτι (ανάλογα με το γούστα)
Εκτέλεση
1. Καθαρίζετε τις πατάτες και στη συνέχεια τις βράζετε ελαφρά να μαλακώσουν τόσο, όσο να λιώνουν με το πιρούνι. Όσο ετοιμάζονται, τρίβετε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι στον τρίφτη και έπειτα τα στύβετε καλά με τα χέρια να φύγουν όλα τα υγρά τους.
Αδειάζετε τις πατάτες, τα κολοκύθια και τα κρεμμύδια σε μπολ και τα ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε έπειτα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.
2. Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι. Θα πρέπει να είναι ζεστό, αλλά όχι καυτό. Αν μάλιστα δείτε να βγάζει καπνούς, θα πρέπει να το αποσύρετε από τη φωτιά και να περιμένετε μέχρι να κρυώσει.
Έπειτα, βάζετε 1 κουταλιά σούπας από το μείγμα στο τηγάνι (δώστε επίπεδο σχήμα, σαν του μπιφτεκιού) και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία, ανάλογα πάντα με το μέγεθος του σκεύους. Μόλις τηγανιστούν τα μπιφτέκια από την μία πλευρά, τα γυρνάτε κι από την άλλη, με την βοήθεια σπάτουλας.
Συνεχίζετε το τηγάνισμα μέχρι να χρυσαφίσουν και μετά τα ακουμπάτε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν από το πολύ λάδι. Για τη σάλτσα, αναμειγνύετε όλα τα υλικά σε μπολ, ανακατεύετε καλά, δοκιμάζετε και σερβίρετε.