Ετοιμασία: 60+ λεπτά
Μαγείρεμα: 15 λεπτά
Υλικά
- 750-800 γραμμάρια φιλέτο τόνου (ή σολομού)
- 1 ξερό κρεμμύδι (στον τρίφτη)
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 φλιτζάνι τσαγιού τριμμένη ψίχα ψωμιού
- Μισό ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια) (ψιλοκομμένος)
- Μισό κουταλάκι γλυκάνισος (κοπανισμένος σε σκόνη)
- Μισό φλιτζάνι τσαγιού σόδα (αναψυκτικό)
- ¼ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Μισό κουταλάκι σούπας μουστάρδα (απαλή)
- Τριμμένη φρυγανιά (αν χρειαστεί)
Για τη σάλτσα μουστάρδας (προαιρετικά)
- ¼ φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 κουταλάκια σούπας κονιάκ, 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
- 1 φλιτζάνι τσαγιού νερό
- 1 κουταλάκι σούπας μουστάρδα (απαλή)
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
- Πολτοποιούμε τα φιλέτα ψαριού σε μπλέντερ μαζί με τη σόδα. Βάζουμε έπειτα όλα τα υλικά σε μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να προκύψει ένα μείγμα ζουμερό και αφράτο. Πλάθουμε τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια και τα πιέζουμε με τις παλάμες ώστε να γίνουν πλακέ.
Αν το μείγμα είναι πολύ αραιό και δεν πλάθεται προσθέτουμε λίγη τριμμένη φρυγανιά και ζυμώνουμε ξανά. Βάζουμε τα μπιφτέκια στο ψυγείο ώστε να σφίξουν, για περίπου 60 λεπτά. Στη συνέχεια, τα απλώνουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε σε δυνατό γκριλ για περίπου 7 με 8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν καλά στο εσωτερικό τους.
- Για τη σάλτσα, ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Σβήνουμε με το κρασί και το κονιάκ, προσθέτουμε το νερό και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να μειωθεί στο μισό.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε και δοκιμάζουμε. Αν η σάλτσα είναι πιο ξινή από ό,τι θέλουμε προσθέτουμε λίγη ζάχαρη. Αποσύρουμε και σερβίρουμε τα μπιφτέκια με τη σάλτσα.