Ετοιμασία: 15 λεπτά (και επιπλέον αναμονή)
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Υλικά
- Μισό κιλό αμπελόφυλλα (κονσέρβας ή φρέσκα)
- Μισό κιλό ρύζι
- 2 ξερά ψιλοκομμένα κρεμμύδια
- 6-7 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμύδια (τα φύλλα)
- 1 ματσάκι ψιλοκομμένα άνηθος
- Χυμός από 5 λεμόνια
- 1+ φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
- Μισό ματσάκι ψιλοκομμένα δυόσμος
- 2 κοφτές κουταλάκια σούπας αλάτι
- Μισό κουταλάκι σούπας πιπέρι
- 3-4 κούπες νερό
Εκτέλεση
- Σε λεκανίτσα, αδειάζω το ρύζι και το ξεπλένω με άφθονο νερό. Έπειτα, προσθέτω όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά, το χυμό από τα δύο λεμόνια, μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (ίσως και λίγο περισσότερο), μισή κούπα νερό και αλατοπιπερώνω.
Ανακατεύω καλά με τα χέρια ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα και αφήνω τη λεκανίτσα στην άκρη για 60 περίπου λεπτά ώσπου να φουσκώσει το ρύζι.
- Στραγγίζω καλά τα αμπελόφυλλα της κονσέρβας (αν έχω φρέσκα, αφαιρώ τα κοτσάνια και τα σκληρά κομμάτια και τα ζεματίζω σε άφθονο νερό που βράζει για 2-3 λεπτά).
Απλώνω στο πάτο του πυρέξ μερικά αμπελόφυλλα, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και ξεκινώ να τυλίγω τα ντολμαδάκια βάζοντας μία κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο των φύλλων.
Έπειτα, τα τοποθετώ σε σειρά και κολλημένα μεταξύ τους, κάνω όσες στρώσεις μπορώ και προσθέτω στο τέλος το χυμό από τα υπόλοιπα λεμόνια, ένα φλιτζάνι τσαγιού λάδι, δύο κούπες νερό, αλατίζω με προσοχή και σκεπάζω με αλουμινόχαρτο.
Ψήνω στους 220 βαθμούς για 40 λεπτά, ελέγχω τακτικά για υγρά και ξεσκεπάζω λίγο πριν το τέλος για να εξατμιστεί το πολύ ζουμί.