Για 4 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 8 μέτριες μελιτζάνες χωρίς σπόρους

- 600-700 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς

- 2 ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια

- 2 σκελίδες σκόρδο (καλά πλυμένες)

- 1+½ κούπα ώριμη ψιλοκομμένη ντομάτα

- 1 κουταλάκι σούπας πελτέ ντομάτας

- 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

- 1 κουταλάκι σούπας βούτυρο

- Μισό ποτηράκι κρασιού κονιάκ

- Λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού

- Αλάτι, πιπέρι

- 2-3 κόκκοι μπαχαριού

- 1+½ κούπα τριμμένη κεφαλογραβιέρα

Για τη μπεσαμέλ

- 100 γραμμάρια βούτυρο

- 100 γραμμάρια αλεύρι

- 1 λίτρο γάλα

- Μισό ξερό κρεμμύδι

- 2 γαρίφαλα

- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

- Αλάτι, λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις χωρίζουμε στη μέση. Αφαιρούμε με το κουταλάκι λίγη από την ψίχα τους. Τις βάζουμε έπειτα σε νερό με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε για 2 ώρες. Μετά, τις ξεπλένουμε, πιέζουμε ελαφρά ώστε να φύγει το νερό και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσουν.

Όταν τελειώσουν όλες, τις τοποθετούμε σε σειρές, σε πυρέξ ή σε ταψί και τις πασπαλίζουμε με μισή κούπα τριμμένο τυρί.

2. Φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ: Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν. Σε άλλη κατσαρόλα, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.

Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά

έως ότου ψηθεί. Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα. Αλατοπιπερώνουμε και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο. Έπειτα, αδειάζουμε μέσα στην κρέμα μισή κούπα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.

3. Σε κατσαρόλα, σοτάρουμε με το λάδι και το βούτυρο το κρεμμύδι ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά, σοτάροντας για λίγο.

Σβήνουμε με κονιάκ και ρίχνουμε την ντομάτα, το σκόρδο, το μαϊντανό, το αλάτι, το μπαχάρι και το πιπέρι. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά τη σάλτσα, χωρίς να ρίξουμε καθόλου νερό, ώσπου να δέσει.

Βγάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο. Πετάμε το μπαχάρι και το σκόρδο. Ρίχνουμε δυο κουταλιές μπεσαμέλ και ½ κούπα τυρί στον κιμά και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι, βάζετε λίγο από το μείγμα του κιμά στο βαθούλωμα της κάθε μελιτζάνας.

Στρώνουμε καλά την επιφάνεια, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί και απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ. Τέλος, ψήνουμε τα παπουτσάκια στους 180 βαθμούς για 1 ώρα μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.