Σαββάτο
19 Απριλίου 2025

Παραδοσιακή τραχανόπιτα

Μαγειρική
Για οκτώ μερίδες

Χρόνος προετοιμασίας: 10'

Χρόνος μαγειρέματος: 1:10'

Υλικά

5 παραδοσιακά φύλλα πίτας, του εμπορίου ή σπιτικά

Για τη γέμιση

2 φλιτζάνια τραχανά ξινό
¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ντομάτα σε κύβους (προαιρετικά)
2-3 αβγά
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
250 γραμμάρια φέτα τριμμένη
250 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

Εκτέλεση

Βράζετε τον τραχανά σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τον σουρώνετε.

Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον τραχανά και σοτάρετε για 2 λεπτά ακόμα.

Προσθέτετε την ντομάτα, τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα, το γάλα και τα τυριά. Δοκιμάζετε το αλάτι και προσθέτετε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αφήνετε το μίγμα να κρυώσει.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λαδώνετε ένα ρηχό αλουμινένιο ταψί με διάμετρο 34 εκατοστά και απλώνετε τρία φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα. Ρίχνετε από πάνω το μίγμα του τραχανά και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα.

Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και ψήνετε στο φούρνο για 1 ώρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γαρίδες με πορτοκάλι, μέλι και τζίντζερ

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά (+ αναμονή) Μαγείρεμα: 15 λεπτά Υλικά - 16 μέτριες γαρίδες - Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (και λίγο περισσότερο) - 2 σκελίδες...

Μοσχαράκι με φρέσκα φασολάκια

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 80 λεπτά Υλικά - 1+½ κιλό μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες - 1 κιλό φρέσκα φασολάκια - 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο...

Κολοκυθάκια γεμιστά με αυγολέμονο

Για 4 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά - 12 μέτρια κολοκυθάκια μέτρια - 350 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς - 1 κρασοπότηρο ρύζι καρολίνα (ίσως και...

Φόρτωση άρθρων...