Για 12 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά

Μαγείρεμα: 60 λεπτά

Υλικά

- 700 γραμμάρια μοσχαρίσιος κιμάς

- 500 γραμμάρια ζυμαρικά Νο 2 (χοντρά, για παστίτσιο)

- 1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι

- Μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (ή μαργαρίνη για το σοτάρισμα)

- Αλάτι, πιπέρι,

- Λίγος μαϊντανός (ψιλοκομμένος)

- 2 μεγάλες ντομάτες (ή 250 ml συμπυκνωμένος χυμός)

- 200 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα,

- 200 γραμμάρια κεφαλοτύρι (ή 2-3 φλιτζάνια τσαγιού τυριά τριμμένα)

- 2 αυγά

- 1 κουταλάκι σούπας βούτυρο

Για τη μπεσαμέλ

- 2 κουταλιές βούτυρο

- 2 κουταλιές αλεύρι

- 2+½ φλιτζάνια τσαγιού γάλα

- 1 αυγό

- Αλάτι, πιπέρι

- Λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

  1. Σοτάρω τον κιμά και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνω, προσθέτω το μαϊντανό ψιλοκομμένο, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες (ή το συμπυκνωμένο χυμό) και 2+½ ποτήρια ζεστό νερό (για να μη χαλάσει ο βρασμός). Αφήνω τον κιμά να σιγοβράσει για μισή ώρα, μέχρι να απορροφηθεί το νερό του. Προσθέτω έπειτα τα δύο αυγά, καλά χτυπημένα, στον έτοιμο κιμά. Παράλληλα, βράζω τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό και τα στραγγίζω.

Προσθέτω μετά δύο κουταλιές βούτυρο και τα τριμμένα τυριά (κρατήστε λίγα τριμμένα τυρία για πασπάλισμα στο τέλος). Ανακατεύω καλά και βάζω τα μισά μακαρόνια σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί. Τα σκεπάζω έπειτα με το βρασμένο κιμά και αδειάζω από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια.

  1. Έχω ήδη ετοιμάσει τη μπεσαμέλ: Έλιωσα το βούτυρο και πρόσθεσα το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με χαμηλωμένη φωτιά.

Προσέθεσα μετά το γάλα λίγο-λίγο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει το μείγμα κρέμα. Αλατοπιπέρωσα και έριξα λίγο μοσχοκάρυδο. Στη συνέχεια, απέσυρα τη κατσαρόλα από τη φωτιά και έριξα το αυγό, ελαφρά χτυπημένο και ανακατεύοντας γρήγορα.

  1. Αδειάζω τη μπεσαμέλ πάνω από τα μακαρόνια, την περιχύνω με μία κουταλιά λιωμένο βούτυρο ή μαργαρίνη, πασπαλίζω με τριμμένο τυρί και ψήνω το παστίτσιο στους 200 βαθμούς, για 45 με 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του.