Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 60 λεπτά
Υλικά
- 1+½-2 κιλά πατάτες (σε λεπτές ροδέλες)
- 1 σκελίδα σκόρδου (κομμένη στη μέση)
- 400 ml φρέσκο γάλα
- 50 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο (για το σκεύος)
- Μισό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Γραβιέρα άφθονη (χοντροκομμένη)
- 2 αυγά
Εκτέλεση
- Βράζετε ελαφρά τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζετε έπειτα σχολαστικά και τις αφήνετε να κρυώσουν. Το σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τις πατάτες ντοφινουάζ θα πρέπει να είναι βαθύ, όπως μια κατσαρόλα ή μια μικρή γάστρα.
Σε κάθε περίπτωση, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία θα πρέπει με τις μισές σκελίδες σκόρδου, από την κομμένη τους πλευρά, να αλείψετε το εσωτερικό του σκεύους πολύ καλά.
Έπειτα, σε μπολ, ρίχνετε το γάλα μαζί με το μοσχοκάρυδο και το πιπέρι καθώς και τα 2 αυγά, χτυπημένα ελαφρώς και ανακατεύετε έως ότου δέσουν τα υλικά σε ένα σχετικά ομοιογενές μείγμα.
- Πασπαλίζετε με λίγο τυρί το εσωτερικό του σκεύους για τις πατάτες. Στρώνετε μια-δυο σειρές πατάτες και ρίχνετε από πάνω λίγο από το μείγμα με το γάλα.
Πασπαλίζετε με λίγο τυρί και συνεχίζετε την ίδια διαδικασία μέχρι να σας τελειώσουν τα υλικά. Στην επιφάνεια του φαγητού πασπαλίζετε με τυρί τριμμένο.
- Έχετε ήδη προθερμάνει το φούρνο στους 200 βαθμούς. Λίγο πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο, τον χαμηλώνετε στους 160 βαθμούς και ψήνετε τις πατάτες για περίπου μία ώρα.
Κατά διαστήματα φροντίστε να ελέγχετε το φαγητό για να δείτε αν ψήνεται σε βάθος και δεν υπάρχουν υγρά διότι οι πατάτες βγάζουν πολύ νερό.
Επίσης, αν οι πατάτες δεν είναι αρκετά στεγνές και χρειάζονται ψήσιμο στο κέντρο τους μπορείτε να σκεπάσετε το σκεύος με αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η επιφάνεια του φαγητού.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις