Πέμπτη
14 Νοεμβρίου 2024

Πεϊνιρλί

Για 2-3 άτομα

Ετοιμασία: 30 λεπτά (+αναμονή για το φούσκωμα)

Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

- 350 γραμμάρια αλεύρι

- 1 κουταλάκι αλάτι

- 1 κουταλάκι ζάχαρη

- 200 ml γάλα (χλιαρό)

- 1 φακελάκι μαγιά

- 40 ml ηλιέλαιο

Για τη γέμιση

- Τυρί

- 100 ml γάλα

- 1 κουταλάκι σούπας αλεύρι

- Αυγά

Εκτέλεση

1. Σε λεκανίτσα, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε. Έπειτα, ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά-σιγά το χλιαρό γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα και έως ότου έχουμε μια ζύμη ούτε σκληρή αλλά ούτε και να κολλάει στα χέρια.

Στο τέλος, ενώ συνεχίζουμε το ζύμωμα, προσθέτουμε το ηλιέλαιο, σιγά-σιγά, φροντίζοντας η ζύμη να το απορροφήσει όλο. Κατόπιν, τη σκεπάζουμε με πετσετούλα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 30 με 40 λεπτά. Μετά, τη ξαναζυμώνουμε και την αφήνουμε για άλλα 15 με 20 λεπτά.

2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε μπολάκι, χρησιμοποιώντας σαν βασικό υλικό τριμμένο τυρί, οποιουδήποτε τύπου μας αρέσει (κίτρινο, φέτα, ανθότυρο κλπ.). Δεν ξεχνάμε στη γέμιση να προσθέσουμε το γάλα και λίγο αλεύρι ώστε να γίνει μαλακιά και αφράτη. Όταν φουσκώσει η ζύμη, παίρνουμε κομμάτια στο μέγεθος μεγαλύτερου από ένα καρύδι και τα ανοίγουμε σε σχήμα βαρκούλας, δηλαδή οβάλ σαν το αυγό.

Γυρίζουμε έπειτα τα πλαϊνά και κλείνουμε καλά στις άκρες όπως σας δείχνω στις φωτογραφίες. Απλώνουμε τη γέμιση, τοποθετούμε τα πεϊνιρλί σε βουτυρωμένο ταψί ή σε ντυμένο με λαδόκολλα σκεύος και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά, πάντα σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν.

Όταν ετοιμαστούν, τα βγάζουμε από το φούρνο, σπάμε προσεκτικά στο κέντρο τους από ένα αυγό, ξαναβάζουμε τα πεϊνιρλί στο φούρνο και τα αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά. Αφού ψηθούν, όπως είναι ζεστά, με πινέλο, περνάμε τις ζύμες τους με λιωμένο φρέσκο βούτυρο και τα σερβίρουμε ζεστά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πίτσα με σπανάκι και φέτα

Για 2 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 40 λεπτά Υλικά Για τη ζύμη - 500 γραμμάρια αλεύρι (αλεύρι σταρένιο για ψωμί) - 350 ml χλιαρό νερό - 1 φακελάκι (8 γρ...

Σαλιγκάρια στιφάδο

Για 3-4 άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 90 λεπτά Υλικά - 1 κιλό σαλιγκάρια (του εμπορίου) - 1 κιλό ξερά κρεμμύδια (για στιφάδο) - 1 κουτί ντοματάκια κο...

Χταποδάκι γιουβέτσι

Για 5-6 άτομα Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά - 1 μεγάλο χταπόδι (ή πολλά μικρότερα) - Μισό φλιτζάνι ξίδι (κατά προτίμηση λευκό) - 3 μεγάλα φύλλα δά...

Φόρτωση άρθρων...