Για 5-6 άτομα
Ετοιμασία: 20 λεπτά
Μαγείρεμα: 360+ λεπτά
Υλικά
- 500 γραμμάρια ρεβίθια (κατά προτίμηση βιολογικά) νέας εσοδείας, βραστερά
- 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρικής
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- 2-3 κλωναράκια δενδρολίβανο (τα φύλλα)
- 1.3 λίτρα νερό
- 1 κουταλάκι σούπας αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το πήλινο
- ¾ - 1 φλιτζάνι αλεύρι (ανάλογα με το μέγεθος του σκεύους) - 6-7 κουτ. σούπας νερό
Εκτέλεση
1. Βάζουμε τα ρεβίθια σε μεγάλο μπολ και τα σκεπάζουμε με νερό. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 8 ώρες ή ολοβραδίς. Την επομένη, προσθέτουμε τη σόδα και τα αφήνουμε έτσι για 1 ώρα.
Έπειτα, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε καλά και τα τρίβουμε ώστε, κατά το δυνατόν, να αποχωριστούν οι φλούδες τους. Τα αδειάζουμε σε πήλινο σκεύος (με καπάκι) και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, τη δάφνη, το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
Σκεπάζουμε με νερό, που να περισσεύει κατά 3-4 εκατοστά και ετοιμάζουμε τη ζύμη για το κλείσιμο του σκεύους.
2. Σε μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το νερό, ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλάει και με κουτάλι ή μαχαίρι την απλώνουμε ομοιόμορφα στο χείλος του πήλινου (ή στο καπάκι του) (η ζύμη θα πρέπει να περισσεύει εμφανώς στην εξωτερική πλευρά όταν κλείσουμε το σκεύος, έτσι ώστε στο τέλος να μπορούμε εύκολα να το ανοίξουμε).
Τέλος, σκεπάζουμε, ελέγχοντας ότι το σκεύος έχει σφραγίσει και ότι δεν υπάρχουν κενά, τοποθετουμε το σκεύος στον φούρνο, στους 140 βαθμούς και ψήνουμε για 6 ώρες (ή και παραπάνω).
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις