Κυριακή
17 Νοεμβρίου 2024

Πιροσκί με πατάτα

Μαγειρική
Για αρκετά άτομα (ανάλογα τα μεγέθη)

Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά

Υλικά

- 800 γραμμάρια αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 20 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι σούπας ξίδι
- 1 κουταλάκι σούπας αλάτι (κοφτή)
- 1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

- 3-4 πατάτες
- 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

Εκτέλεση

1. Φτιάχνω πρώτα τη γέμιση: Βράζω τις πατάτες και τις πολτοποιώ. Σε κατσαρόλα, βάζω το λάδι να κάψει και προσθέτω ψιλοκομμένο το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει, ρίχνω τις πολτοποιημένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και ανακατεύω. Αφήνω για 5 λεπτά και κατεβάζω τη γέμιση από την φωτιά.

2. Συνεχίζω με το ζυμάρι: Διαλύω σε χλιαρό νερό τη μαγιά και την ζάχαρη. Βάζω σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω τη μαγιά, ζυμώνω και στο τέλος ρίχνω το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνω έως ότου να δημιουργηθεί μια αρκετά μαλακιά ζύμη την οποία αφήνω να ξεκουραστεί για 60 περίπου λεπτά.

3. Σε πιάτο βάζω λίγο λάδι, κόβω με το χέρι ζυμάρι, το κάνω επίπεδο με την παλάμη και τοποθετώ στο κέντρο του ποσότητα από τη γέμιση. Έπειτα, κλείνω το πιροσκί με το χέρι και αν η μαλακιά ζύμη κολλάει λίγο χρησιμοποιώ λίγο λάδι και όχι αλεύρι. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη και τηγανίζω τα πιροσκί σε καυτό λάδι με το άνοιγμα προς τα κάτω. Αφού πάρουν χρώμα, τα βάζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μοσχαρίσιο συκώτι τηγανιά

Για δύο άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 25 λεπτά Υλικά Για το συκώτι - 500 γραμμάρια συκώτι μοσχαρίσιο - 1 ξερό κρεμμύδι (σε ροδέλες) - 2-3 πράσινες πιπερ...

Πίτα με κολοκυθάκια και τυριά

Για οκτώ κομμάτια Ετοιμασία: 25 λεπτά Μαγείρεμα: 45 λεπτά Υλικά - 1 φύλλο φρέσκιας σφολιάτας (ή σπιτική) - 4 μεγάλα πράσινα κολοκυθάκια - 250 γραμμάρια τυρί φέτα ...

Κιμαδόπιτα με σπιτικό φύλλο

Για 14+ άτομα Ετοιμασία: 30 λεπτά (με επιπλέον αναμονή) Μαγείρεμα: 50 λεπτά Υλικά Για το φύλλο - 1 ποτήρι ελαιόλαδο - 1 ποτήρι γάλα - 1 αυγό - Αλεύρι όσο πά...

Φόρτωση άρθρων...