Ετοιμασία: 30 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά
Υλικά
- 800 γραμμάρια αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
- 2 ποτήρια χλιαρό νερό
- 20 γραμμάρια ξηρή μαγιά
- 1 κουταλάκι σούπας ζάχαρη
- 1 κουταλάκι σούπας ξίδι
- 1 κουταλάκι σούπας αλάτι (κοφτή)
- 1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο
Για τη γέμιση
- 3-4 πατάτες
- 3-4 κουταλάκια σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Πάπρικα καπνιστή ή γλυκιά
- 1 ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
Εκτέλεση
1. Φτιάχνω πρώτα τη γέμιση: Βράζω τις πατάτες και τις πολτοποιώ. Σε κατσαρόλα, βάζω το λάδι να κάψει και προσθέτω ψιλοκομμένο το κρεμμύδι. Μόλις γυαλίσει, ρίχνω τις πολτοποιημένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι, λίγη πάπρικα και ανακατεύω. Αφήνω για 5 λεπτά και κατεβάζω τη γέμιση από την φωτιά.
2. Συνεχίζω με το ζυμάρι: Διαλύω σε χλιαρό νερό τη μαγιά και την ζάχαρη. Βάζω σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύω. Προσθέτω τη μαγιά, ζυμώνω και στο τέλος ρίχνω το ξύδι και το ελαιόλαδο. Ζυμώνω έως ότου να δημιουργηθεί μια αρκετά μαλακιά ζύμη την οποία αφήνω να ξεκουραστεί για 60 περίπου λεπτά.
3. Σε πιάτο βάζω λίγο λάδι, κόβω με το χέρι ζυμάρι, το κάνω επίπεδο με την παλάμη και τοποθετώ στο κέντρο του ποσότητα από τη γέμιση. Έπειτα, κλείνω το πιροσκί με το χέρι και αν η μαλακιά ζύμη κολλάει λίγο χρησιμοποιώ λίγο λάδι και όχι αλεύρι. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία και με την υπόλοιπη ζύμη και τηγανίζω τα πιροσκί σε καυτό λάδι με το άνοιγμα προς τα κάτω. Αφού πάρουν χρώμα, τα βάζω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.