Για 5-6 άτομα

Ετοιμασία: 15+΄

Μαγείρεμα: 50΄

Υλικά

- Διάφορα είδη λευκών ψαριών (πεσκαντρίτσα, σκορπίνα, δράκαινα, μπακαλιάρος, πέρκα κ.ά.)

- 3 πατάτες (σε χοντρές ροδέλες)

- 2 ξερά κρεμμύδια

- ½ ρίζα σέλινο (φύλλα και ρίζα)

- 3 καρότα (σε λεπτές φετούλες)

- ½ ματσάκι μαϊντανός (ψιλοκομ.)

- 1-2 λεμόνια (χυμός)

- 1 μεγάλο φλιτζάνι ελαιόλαδο

- 1 φλιτζανάκι λευκό κρασί (ή ρετσίνα)

- 1 σκελ. σκόρδο (προαιρετικά)

- Αλάτι, πιπέρι

- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα

- Πιπεριά καυτή (ψικολοκομ. σε ροδελίτσες)

Εκτέλεση

1. Ετοιμάζουμε πρώτα τα υλικά, ενώ κρατάμε τη μία πατάτα στην άκρη, την οποία θα πολτοποιήσουμε για να χυλώσει η κακαβιά. Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα το ελαιόλαδο και τ’ αφήνουμε να κάψει λίγο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα λαχανικά, αφήνοντας να σοταριστούν. Ακολούθως, προσθέτουμε αρκετό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά.

2. Καθαρίζουμε καλά τα ψάρια απ’ τα λέπια και τα εντόσθια τους, τα πλένουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε σε διχτάκι, σε μεγάλη γάζα ή στο τρυπητό της κατσαρόλας, αν διαθέτει τέτοιο εξάρτημα το σκεύος μας. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα ψάρια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και τ’ αφήνουμε να βράσουν και να πάρουν το άρωμα τους. Τα ψάρια, που τα βάλαμε χωριστά στο διχτάκι για να μην διαλυθούν, προσέχουμε να είναι ολόκληρα και να μη μας διαλυθούν.

Όταν πλέον έχουν ετοιμαστεί, τα απλώνουμε σε πιατέλα, βάζοντας ολόγυρά τους τα βρασμένα λαχανικά, αφού τα έχουμε βγάλει απ’ την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα. Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και μαγιονέζα στην οποία έχουμε προσθέσει μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι και λεμόνι.

Στο ζωμό της κακαβιάς, προσθέτουμε λεμόνι, λίγο ελαιόλαδο, ένα κουτάλι της σούπας μουστάρδα (γαλλικού τύπου), μια πατάτα και ένα καρότο, πολτοποιημένα (κρατήστε μερικά καροτάκια για τη διακόσμηση).

Αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 5 λεπτά και προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό. Με το υπόλοιπο πασπαλίζουμε την πιατέλα με τα ψάρια και τα λαχανικά. Σερβίρουμε τη σούπα σε μικρά μπολ και καλή μας όρεξη!