Κυριακή
20 Απριλίου 2025

Ρεβίθια λεμονάτα στη γάστρα

Μαγειρική

Μερίδες: 4

Χρόνος προετοιμασίας: 10'

Χρόνος μαγειρέματος: 1:10'

Υλικά

2 φλιτζάνια ρεβίθια, αποφλοιωμένα

1 κουταλάκι σούπας μαραθόσπορους

40ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια, σε χοντρά καρέ

1 φινόκιο καθαρισμένο από τις χοντρές ίνες, σε λεπτές φέτες

3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο

χυμό από 1 λεμόνι

1 κουταλάκι γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 ματσάκι μάραθο φρέσκο, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Μουσκεύετε αποβραδίς τα ρεβίθια σε άφθονο κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τα στραγγίζετε και τα ξεπλένετε καλά με κρύο νερό και τα βάζετε σε μια γάστρα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C.

Βάζετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και καβουρδίζετε τους μαραθόσπορους για 2-3 λεπτά. Τους αδειάζετε σε ένα γουδί και τους χτυπάτε (δεν είναι απαραίτητο να γίνουν σκόνη).

Βάζετε το ελαιόλαδο στο τηγάνι και, μόλις ζεσταθεί, ρίχνετε τα κρεμμύδια και το φινόκιο και σοτάρετε για 6-7 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και, μόλις μυρίσει, αποσύρετε από τη φωτιά.

Αδειάζετε τα κρεμμύδια, το φινόκιο και το σκόρδο στη γάστρα με τα ρεβίθια. Ρίχνετε τους μαραθόσπορους, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τόσο νερό όσο να φτάνει 1 εκατοστό πάνω από την επιφάνεια των ρεβιθιών.

Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι και ψήνετε για 2 ώρες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ελέγχετε αν χρειάζεται να προσθέσετε λίγο νερό επιπλέον. Τελειώνοντας το ψήσιμο θα πρέπει να έχουν μείνει ελάχιστα ζουμάκια.

Βγάζοντας το φαγητό από το φούρνο, προσθέτετε το χυμό λεμονιού, το ξύσμα και το ψιλοκομμένο μάραθο. Ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οσομπούκο αλά μιλανέζε

Για 4-5 άτομα Ετοιμασία: 20 λεπτά Μαγείρεμα: 100 λεπτά Υλικά - 1.000-1.200 γραμμάρια μοσχαρίσιο ποντίκι (σε μεσαία κομμάτια) - 3 κουταλάκια σούπας αλεύρι για όλες τι...

Ραβασάκι φέτας με μέλι και μαύρο σουσάμι

Για 1 άτομο Ετοιμασία: 10 λεπτά Μαγείρεμα: 20 λεπτά Υλικά - 1 φύλλο κρούστας - 1 κομμάτι τυρί φέτα - 2 κουταλάκια σούπας μέλι - 2 κουταλάκια σούπας μαύρο σουσά...

Πατσαβουρόπιτα παραδοσιακή

Για 12 κομμάτια Ετοιμασία: 15 λεπτά Μαγείρεμα: 30 λεπτά Υλικά - 1 πακέτο φύλλο κρούστας - 5 αυγά - 1 φλιτζάνι γάλα - 1 φλιτζάνι ζάχαρη - 1 φλιτζάνι σπορέλαι...

Φόρτωση άρθρων...