Ετοιμασία: 120’ (φουσκώματα)
Μαγείρεμα: 50΄
Υλικά
- 300 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό
- 200 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1½ φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. σούπας αλάτι
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 90 ml ελαιόλαδο
- 10 ml ταχίνι
- 1 φλιτζ. τσαγιού κρασί λευκό
- 1 κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισος
- 8 κουτ. σούπας σουσάμι
- Νερό χλιαρό (όσο σηκώσει η ζύμη)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι (για το τέλος)
- 7 κουτ. σούπας νερό (για ράντισμα)
Εκτέλεση
1. Σε μεγάλη λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μέλι, το ταχίνι, το αλάτι, το θυμάρι, τη ρίγανη, το γλυκάνισο, κάνουμε λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Στην συνέχεια, ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε για 10 λεπτά, σιγά-σιγά, μέχρι να γίνει μια ζύμη αφράτη και λεία που να μην κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε λαδωμένη λεκάνη και την σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα, τυλίγοντάς την με κουβέρτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
2. Έπειτα από μία ώρα, τη βγάζουμε στον πάγκο της κουζίνας και τη χωρίζουμε σε δύο ίσες μπάλες. Με τα χέρια ή με την βοήθεια του πλάστη, την ανοίγουμε και φτιάχνουμε τα δύο ζυμάρια σε σχήμα λαγάνας πάχους 6 εκατοστών. Στρώνουμε σε λαμαρίνα λαδόκολλα και τοποθετούμε τις δύο λαγάνες. Τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακκούβες. Σκεπάζουμε τις λαγάνες με καθαρή πετσέτα και τις αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσουν.
3. Σε μπολ μικρό, ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και 7 κουταλιές της σούπας νερό.
Ανακατεύουμε με κουτάλι και ραντίζουμε τις λαγάνες με το μείγμα μελιού. Πασπαλίζουμε με σουσάμι λευκό ή μαύρο. Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις