Ετοιμασία: Αρκετή αναμονή
Μαγείρεμα: 50+ λεπτά
Υλικά
Για το φύλλο σοκολάτας
- 20 γραμμάρια αλεύρι (όλες οι χρήσεις)
- 50 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 ασπράδι μεγάλου αυγού
- 80 ml γάλα
- 18 γραμμάρια σκόνη κακάο
- 15 γραμμάρια βούτυρο
- Πρέζα αλάτι
- 1 χούφτα καρύδια (ψιλοκομμένα)
Για τη ζύμη
- 270 γραμμάρια αλεύρι (για ψωμί)
- 30 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 8 γραμμάρια ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)
- 15 ml γάλα εβαπορέ
- 70 γραμμάρια ζάχαρη
- 4,5 γραμμάρια αλάτι (ή του 3/4 μικρού κουταλιού)
- 125 ml φρέσκο γάλα (χλιαρό)
- 1 κρόκος μεγάλου αυγού
- 75 ml χτυπημένη κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
1. Για το φύλλο σοκολάτας, ανακατεύουμε σε μπολάκι τη ζάχαρη και το αλεύρι με το ασπράδι ως ότου το μείγμα αποκτήσει κρεμώδη υφή. Αδειάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνοντας το να σιγοβράσει. Προσθέτουμε έπειτα το κακάο-σκόνη και ανακατεύουμε μέχρι να λειώσει εντελώς.
Ρίχνουμε το μείγμα ασπραδιού στο μείγμα γάλακτος και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει και να γίνει αρκετά παχύ. Προσθέτουμε και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι τα υλικά να ενσωματωθούν. Αποσύρουμε και αφού η κρέμα κρυώσει λίγο ρίχνουμε σε αυτή και τα καρύδια, ψιλοκομμένα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Μετά, το απλώνουμε σε μεμβράνη τροφίμων, σε σχήμα τετράγωνο (περίπου 14x14 εκατ.) και το διατηρούμε.
2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μεγάλη λεκανίτσα και διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε τη διαλυμένη μαγιά, τον κρόκο του αυγού, την ελαφρά χτυπημένη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, το αλάτι και ζυμώνουμε.
Θέλουμε μια ζύμη μαλακιά και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια. Όταν πλέον είναι έτοιμη, τη σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 60 με 120 λεπτά.
3. Απλώνουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και την πατάμε λίγο με τις παλάμες. Έπειτα, την ανοίγουμε με τον πλάστη από το κέντρο προς τις άκρες για να σχηματίσουμε ένα παραλληλόγραμμο (περίπου 45x20 εκατοστά). Απλώνουμε προσεκτικά στην επιφάνεια της ζύμης το φύλλο σοκολάτας, αφήνοντας όμως αρκετή απόσταση από τις άκρες.
Στην συνέχεια, διπλώνουμε τη ζύμη τρεις φορές και την ανοίγουμε πάλι σε παραλληλόγραμμο με τον πλάστη, προσεκτικά πάντα για να μη ξεχειλίσει η σοκολάτα. Τέλος, ανοίγουμε τη ζύμη με πλάστη, πάλι σε χοντρό φύλλο, αλλά σε σχήμα 15x30 εκατ.
Κάνουμε μια τομή στη μέση, αφήνοντας 2 εκατοστά περίπου άκοπα, στη πάνω και κάτω άκρη. Πλέκουμε με τη ζύμη κοτσίδα την οποία τοποθετούμε σε φόρμα με λαδόκολλα και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι να φουσκώσει, για περίπου 60 λεπτά.
Έπειτα, με πινελάκι περνάμε τις επιφάνειες της με γάλα και πασπαλίζουμε με καφέ ζάχαρη. Ψήνουμε το σοκολατένιο ψωμί στους 180 βαθμούς, για περίπου 35 με 40 λεπτά.