Για 3-4 άτομα
Ετοιμασία: 30 λεπτά
Μαγείρεμα: 45 λεπτά
Υλικά
- 1 κιλό σουπιές
- Μισό κιλό κριθαράκι
- 1 κουταλάκι σούπας ντοματοπελτές
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια (τριμμένα ή ψιλοκομμένα)
- 2-3 σκελίδες σκόρδου (ψιλοκομμένες) (προαιρετικά)
- Ελαιόλαδο
- 1 ξυλαράκι κανέλας
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγος φρέσκος μαϊντανός ή βασιλικός (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Καθαρίζουμε τις σουπιές, τις πλένουμε και τις βάζουμε να βράσουν με μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να βράσουν τελείως. Τις στραγγίζουμε, κρατώντας το ζωμό όπου έβρασαν και αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε σε κομμάτια. Παράλληλα, βράζουμε το κριθαράκι σε ελαφρά αλατισμένο νερό και το σουρώνουμε πριν βράσει εντελώς (να κρατάει λίγο).
2. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε κατσαρολάκι και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας μέσα στο ζωμό όπου έβρασαν οι σουπιές και ρίχνουμε τη σάλτσα αυτή στο κατσαρολάκι με το κρεμμύδι. Προσθέτουμε την κανέλα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις σουπιές και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ανακατεύουμε το κριθαράκι με τη σάλτσα και το τοποθετούμε σε ταψί.
Ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και αν επιθυμούμε, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό.