Μερίδες: 4-6

Χρόνος προετοιμασίας: 20'

Χρόνος μαγειρέματος: 45'

Υλικά

Για τους κεφτέδες

250 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, από σπάλα ή λάπα

250 γραμμάρια κιμά χοιρινό

1 κουταλάκι σούπας φρυγανιά τριμμένη

1 αβγό

2-3 κουταλάκια σούπας νερό

2 κουταλάκια σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σπετσοφάι

500 γραμμάρια πιπεριές πράσινες μακριές, σε χοντρά κομμάτια

500 γραμμάρια πιπεριές Φλωρίνης, σε χοντρά κομμάτια

1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο

2 μεγάλες ντομάτες, χοντροτριμμένες

1 μεγάλη ντομάτα, σε χοντρά κομμάτια

150 γραμμάρια λιαστές ντομάτες, στραγγισμένες από το λάδι τους, χοντροκομμένες

1 κουταλάκι σούπας πελτέ ντομάτας

50ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

150ml κρασί κόκκινο, ξηρό

1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

1 ξυλάκι κανέλα

1 φύλλο δάφνη

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τα δύο είδη κιμά και ζυμώνετε με τα χέρια για 1-2 λεπτά, μέχρι να αναμιχθούν καλά. Προσθέτετε τη φρυγανιά, το αβγό, το νερό, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνετε ξανά, μέχρι να πάρετε ένα ομοιόμορφο μίγμα.

Σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο, μέχρι το μίγμα να σφίξει. Στη συνέχεια πλάθετε σε μικρά κεφτεδάκια βάρους περίπου 25 γραμμάρια το καθένα.

Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνετε τόσο ελαιόλαδο ώστε να καλυφθεί κατά 3 εκατοστά σε ύψος. Ζεσταίνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, για 2-3 λεπτά, ρολάροντάς τα στο λάδι, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν ελαφρώς. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Όσο το μίγμα των κεφτέδων παγώνει στο ψυγείο, ζεσταίνετε σε μια κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τον πελτέ. Καβουρδίζετε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι να μοσχομυρίσει. Προσθέτετε τις πιπεριές και το κρεμμύδι και σοτάρετε, ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά.

Σβήνετε με το κρασί και μετά από 1 λεπτό ρίχνετε τις ντομάτες (τριμμένες, χοντροκομμένες και λιαστές), τη ζάχαρη, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύετε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για περίπου 20 λεπτά μέχρι να συμπυκνωθεί ελαφρώς.

Ρίχνετε μέσα στη σάλτσα τα κεφτεδάκια, ανακατεύετε απαλά και αφήνετε να μαγειρευτούν όλα μαζί για 5 λεπτά. Σερβίρετε με τηγανητές πατάτες.