Για ταρτιέρα 24 εκατοστών

Ετοιμασία: 15+ λεπτά (χωρίς το φούσκωμα)

Μαγείρεμα: 60+ λεπτά

Υλικά

Για τη βάση

- 225 γραμμάρια αλεύρι (όλες οι χρήσεις)

- 90 γραμμάρια βούτυρο (κρύο, κομμένο σε κυβάκια)

- 1 κρόκος αυγού

- 2 κουταλάκια σούπας ζάχαρη

Για τη γέμιση

- 500 ml κρέμα γάλακτος

- 100 γραμμάρια ινδική καρύδα

- 200 γραμμάρια ζάχαρη

- 3 αυγά

- 50 γραμμάρια αλεύρι

- ½ ποτηράκι κρασιού ρούμι (ή κονιάκ ή άλλο λικέρ της αρεσκείας σας)

- 3 μπανάνες

- Ζάχαρη κρυσταλλική (για την επιφάνεια)

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε τη βάση: Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, κομμένο σε κυβάκια. Τρίβουμε το αλεύρι με το βούτυρο ώσπου να γίνουν ψίχουλα,

Προσθέτουμε τον κρόκο του αυγού και ελάχιστο κρύο νερό έως ότου η ζύμη να ξεκολλάει από τα χέρια και την αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένη για 30 λεπτά.

Όταν συμπληρωθεί το μισάωρο, απλώνουμε τη ζύμη στην βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, την προσαρμόζουμε καλά ώστε να «ντύσει» όλες τις επιφάνειες, την τρυπάμε με πιρουνιές στην επιφάνεια της (αρκετές) και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 20 λεπτά. Όταν μισοψηθεί, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει.

  1. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και το αλεύρι, προσθέτουμε το ρούμι, την κρέμα γάλακτος και την καρύδα.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά και αδειάζουμε τη γέμιση στην φόρμα, ψήνοντας την τάρτα για 35 ακόμα λεπτά, στους 180 βαθμούς, ώσπου να πάρει χρώμα στην επιφάνεια της. Την αποσύρουμε και την αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

  1. Καθαρίζουμε και κόβουμε τις μπανάνες σε φέτες και τις στρώνουμε στην επιφάνεια της τάρτας. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη κρυσταλλική και ψήνουμε την τάρτα για 3-4 λεπτά στο γκριλ, στους 220 βαθμούς, για να «αρπάξει» ελαφρά στην επιφάνεια της. Σερβίρουμε μόλις κρυώσει.