Ετοιμασία: 20 λεπτά (με αναμονή για μαρινάρισμα)
Μαγείρεμα: 240+ λεπτά
Υλικά
- 5 κιλά σπάλα χοιρινή
- 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Λίγος κόλιανδρος
- Ρίγανη
- ¼ του μικρού κουταλιού γλυκιά πάπρικα
- 4 μικρά κλωναράκια δεντρολίβανο
- 3 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
- Λίγους σπόρους μάραθο
- 5-6 κουταλάκια σούπας μουστάρδα
- Λίγος κουρκουμάς
- Λίγο λευκό πιπέρι
- Ελάχιστο πιπέρι καγιέν
- Λίγο νεράκι
Εκτέλεση
- Πλένουμε τη σπάλα καλά και την αφήνουμε να στραγγίσει. Έπειτα, τη τοποθετούμε σε μεγάλο μπολ και την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κόλιανδρο, ρίγανη και πάπρικα γλυκιά. Κλείνουμε το μπολ και αφήνουμε τη σπάλα στο ψυγείο να μαριναριστεί για ένα ολόκληρο βράδυ.
- Την επόμενη μέρα τοποθετούμε το κρέας σε γάστρα. Κάνουμε 2-3 σχισμές στην επιφάνεια του και μπήγουμε τις σκελίδες σκόρδου και τα κλωναράκια δεντρολίβανου.
Στη συνέχεια, το πασπαλίζουμε με μάραθο που έχουμε κοπανήσει καλά σε γουδί. Σε ποτήρι, βάζουμε τη μουστάρδα, λίγο νεράκι (περίπου ένα δάχτυλο), λίγο κουρκουμά, λίγο λευκό πιπέρι, ελάχιστο πιπέρι καγιέν και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ανακατευτούν όλα μαζί.
Με πινέλο, αλείφουμε το κρέας στην επιφάνειά του με το μείγμα μουστάρδας μέχρι να δημιουργηθεί ένα λεπτό στρώμα που με το ψήσιμο θα γίνει μία πολύ νόστιμη κρούστα.
Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στο φούρνο τη σπάλα, στους 180 βαθμούς, για 4-5 ώρες. Προς το τέλος, βγάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το κρέας να πάρει χρώμα. Συνοδεύουμε με πατάτες ή ρύζι.